Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bisschopswijn en pietenpunch

We maakten deze week een aantal recepten uit Het Grote Sinterklaaskookboek van Anneke Ammerlaan en Yolande van der Jagt. Vandaag sluiten we af met kruidige bisschopswijn en een alcoholvrije variant op basis van cranberrysap. Van beiden gaat je huis alvast heerlijk Sinterklazig ruiken. En is voorpret niet de leukste pret? Het wordt vast een heerlijk avondje.

Snijd de mandarijnen in plakken en de gember in plakjes. Doe alle ingrediënten in een ruime pan. Verwarm de bisschopswijn op heel laag vuur en laat zonder deksel 30 minuten zachtjes trekken. Let op dat de drank niet gaat koken. Draai het vuur uit en laat tot gebruik de specerijen lekker intrekken (tenminste 1 uur). Verwarm de bisschopswijn zo’n 15 minuten voor het serveren opnieuw op laag vuur en laat ook nu de wijn niet koken.

Prik de kruidnagels in de mandarijnenschil. Schenk het cranberrysap en de gembersiroop of honing in een pan en voeg de kruidnagelmandarijn en het kaneelstokje toe. Verwarm de pan met punch zonder deksel op heel laag vuur en laat 30 minuten zachtjes trekken. Let op dat de drank niet gaat koken. Schep met een lepel de mandarijn uit de punch. Halveer de mandarijn en knijp het sap boven de punch uit de vrucht. Proef de drank en voeg eventueel naar smaak nog wat gembersiroop of honing toe. Schep de pietenpunch in hittebestendige glazen. Serveer desgewenst met een partje sinaasappel.