Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Ook een dode gekko blijft prima aan een plafond plakken

Gekkopoot van onderen.
Gekkopoot van onderen. Foto Zoo4you

De kleefkracht van de gekko is vaak geroemd, en terecht. Er is weinig dat zonder lijm zo gemakkelijk blijft plakken. De zolen zijn dicht bedekt met miljoenen vertakte haartjes, die zich door Van der Waalskrachten aan elk oppervlak hechten. Twee weken geleden nog publiceerden Amerikaanse technologen dat ze kunstmatige gekkozolen hadden uitgevonden. Je kunt ermee tegen een ruit op klimmen.

Het is allemaal uit en te na onderzocht, maar één gekkokwestie bleef. Plakt een dode gekko even goed als een levende? Er zijn anekdotes genoeg over plakkende gekkokadavers – zie internet. Maar zitten de dode dieren even stevig vast als de levende? Daar ging het twee biologen uit Californië om.

Ja, was het antwoord, gisteren in Biology Letters. Vijf gekko’s moesten eraan geloven. Eerst werden ze levend tien keer over een plastic tegel getrokken – steeds harder, via een gewicht aan een katrolletje. Toen maakten de biologen de gekko’s dood en begon de test opnieuw. Zo bewezen de Californiërs: dode gekko’s plakken even goed – spierkracht of houding doen er blijkbaar niet toe.

Met de studie van Stewart en Higham is meteen een onzinverhaal over de gekko te ontkrachten. Op internet is zelfs op natuurkundesite physics.org te lezen dat je veertig kilo aan een uit de kluiten gewassen gekko kan hangen voor hij losraakt.

De gekkowerkelijkheid is toch wat anders. De biologen in Californië konden aan hun (wat kleinere) gekko’s gemiddeld 500 gram hangen. Dat is wel nog altijd twaalf keer het lichaamsgewicht, en dat aan één pootje. Niet slecht voor een kadaver.