Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Vragen in gemeenteraad over speculatie museum Boijmans

Foto Aad Hoogendoorn

Gemeenteraadslid Co Engberts (PvdA) gaat vandaag met de SP en de Partij voor de Dieren vragen stellen aan het college van Rotterdam over het toezicht op Museum Boijmans. Engberts wil van wethouder van Cultuur Adriaan Visser (D66) weten, of hij op de hoogte was van het feit dat het museum speculeerde op de valutamarkt voor de aankoop van een sculptuur van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso. De optietransactie had kunnen leiden tot een verlies van 22.000 euro, bleek woensdag uit een reconstructie over de fondsenwerving voor het beeld. Engberts: „Hoort het tot de taken van een museum om te speculeren? En zo ja: waar ligt dan de grens? Bij een risico van een ton?”

Jan Riezenkamp, die als wethouder in Rotterdam in de jaren zeventig betrokken was bij een aantal majeure aankopen voor Boijmans, twitterde deze week: „Ik beken: ook ik heb ooit gespeculeerd voor Boijmans voor de aankoop van Dalí en Magritte in de jaren 70. Ook voor Rijksmuseums Rembrandt.” (NRC)