Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

De Belgische koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd overleden

De Belgische koningin Fabiola is overleden. Dat meldt paleis Brussel aan persbureau Belga. Ze was weduwe van koning Boudewijn.

Koningin Fabiola (links), koningin Paola van België (rechts) en prinses Mathilde van België (midden) bij de abdicatieceremonie van koning Albert II van België.
Koningin Fabiola (links), koningin Paola van België (rechts) en prinses Mathilde van België (midden) bij de abdicatieceremonie van koning Albert II van België. Foto EPA / Julien Warnand

De Belgische koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd overleden in haar woning, het Kasteel van Stuyvenberg in Laken. Ze was de ‘grande dame’ van het Belgische koningshuis en de echtgenote van koning Boudewijn, die in 1993 overleed.

Twitter avatar MonarchieBe Belgian Royal Palace Met zeer grote droefheid melden we het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel.

Fabiola had al langere tijd osteoporose, een ouderdomsziekte die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Volgens Belgische media kwam ze haar rolstoel bijna niet meer uit.

België en Nederland reageren

Het kabinet van de Belgische premier Charles Michel:

“Vanavond verliest België een grote koningin die ons land wereldwijde uitstraling heeft gegeven. We zullen haar herinneren als een grote dame die een plaats krijgt in de geschiedenis van ons land.”

Oud-premier Elio di Rupo van België:

“Koningin Fabiola heeft koning Boudewijn bijgestaan gedurende zijn volledige koningschap, ten dienste van België. We zullen haar blijven herinneren omwille van haar présence en beschikbaarheid, in het bijzonder tegenover de zwaksten in onze samenleving.”

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben “met groot verdriet kennis genomen” van het nieuws dat de Belgische koningin Fabiola is overleden. De Rijksvoorlichtingsdienst:

“Hun gedachten zijn bij de Belgische Koninklijke Familie.”

fabiola behield haar titel

Fabiola werd in 1928 geboren in Madrid als Doña Fabiola Fernanda Maria de las Victorias Antonia Adelaïda de Mora y Aragon. Ze was het derde kind van Don Gonzalo Mora Fernandez, graaf van Mora en Markies van Casa Riera.

In 1960 stopte Fabiola met haar werk als verpleegster in een ziekenhuis van Madrid, en trouwde ze koning Boudewijn van België, schrijft persbureau ANP. Hij overleed toen de twee op vakantie waren in Spanje. Na zijn dood verscheen Fabiola bijna niet meer in het openbaar, maar behield ze de titel van ‘koningin’.

De indische waterlelies

Fabiola had ook een creatieve kant, schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Zo schreef ze in 1955 een bundel met twaalf sprookjes, waarvan één getiteld ‘De Indische Waterlelies’. En die zagen wij in Nederland terug in, jawel, de Efteling.

Koning Boudewijn (overleden in 1993) en koningin Fabiola. Dit is een archieffoto uit 1990.

Koning Boudewijn (overleden in 1993) en koningin Fabiola. Dit is een archieffoto uit 1990. Foto ANP

dreigbrief en verontwaardiging

In de laatste jaren verscheen Fabiola een paar keer in de media. Zoals in 2009, toen het Belgische dagblad La Dernière Heure een brief kreeg van een onbekende groep, die dreigde de koningin met een kruisboog om het leven te brengen tijdens een défilé. Op het eind van het défilé haalde ze, onbevreesd en symbolisch, een appel uit haar tas.

Begin vorig jaar kwam Fabiola in de media omdat ze geld in een private stichting zou hebben gestopt, waardoor haar erfgenamen minder last hadden van erfrechten. Het publiek reageerde verontwaardigd en onder (vermoedelijk) politieke druk besloot de koningin de stichting op te heffen.

Het Belgische Radio 1 geeft een kort overzicht van het leven van Fabiola. Beluister het hier.