Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

August Willemsen, Françoise Sagan, Rafael Chirbes & Sinclair Lewis

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Paulien Loerts, August Willemsen, Naomi Rebekka Boekwijt, Rafael Chirbes, Françoise Sagan en veel meer.

Fictie

Geen man die deugt, behalve ik dan

In een satirische roman schildert Sinclair Lewis het achterbakse Amerika van de jaren dertig, met zijn platte sentimentaliteit en neiging tot eenvormigheid. Aan actualiteit heeft het boek niets verloren.
Door Bas Heijne. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Listig gewonnen, maar als mens verloren

Het leven van de Japanse schrijver Soseki Natsume liep parallel met het Meiji-tijdperk (1867-1916) en liet het literaire monument ‘Kokoro’ na. Nog steeds zorgt deze gelaagde roman voor debatten, en voor een absurd gezelschapsspel.
Door Auke Hulst. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Helemaal opgaan in een wereld van weides, tractoren en uierzalf

De eerste roman van de jonge schrijfster Naomi Rebekka Boekwijt is een bonkige variatie op de Nederlandse, stedelijke twintigersromans van nu. Ook in het Zwitserland dat zij schildert, domineert de afstand tot de ander.
Door Thomas de Veen. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Non-fictie

Terug naar de alledaagse praktijk van het uitgeven

Om het als uitgeefconcern in 2015 te redden, kan je twee dingen doen: een uitgeverij verkopen of één kopen. Paulien Loerts kocht er dit jaar vier, en dat terwijl de boekenmarkt krimpt. Hoe gaat ze vier uitgeverijen winstgevend maken?
Door Hanneke Chin-A-Fo & Toef Jaeger. U bent abonnee? Lees hier het hele stuk en deel deze op Facebook en Twitter.

Jouw gedachten heb ik niet nodig

Giftige momenten, grote luciditeit en natuurlijk de drank: ‘Rondjerondjerondjerondjerondjero,’ in een correspondentie die het leven van de grote vertaler én schrijver August Willemsen (1936-2007) omvat.
Door Arjen Fortuin. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel en deel deze op Facebook en Twitter.

Een geschifte familie regeerde Engeland

De kinderbescherming zou zijn opgetreden in het 18de-eeuwse huishouden van de Britse koning George I. Ook George III gedroeg zich eigenaardig. Het hele vorstenhuis was volstrekt disfunctioneel.
Door Rob Hartmans. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel en deel deze op Facebook en Twitter.

De hoofdstraat van de 19de eeuw

Lange tijd werd de Ringstrasse, de straat rondom het centrum van Wenen, verguisd om zijn protserigheid. Maar in een monumentaal boek heet de straat nu ‘een ongeëvenaard ensemble van historicisme.’
Door Bernard Hulsman. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel en deel deze op Facebook en Twitter.

Alleen van uitersten word ik rustig

Ter gelegenheid van haar tiende sterfdag verscheen er een boek met onthullende interviews, waarin Françoise Sagan kritisch naar zichzelf kijkt. Daarnaast schreef Anne Berest een biografische roman over haar idool.
Door Margot Dijkgraaf. U bent abonnee? Lees hier meer en deel deze recensie op Facebook en Twitter.

Rubrieken

Interview: ‘Geld legt zijn wil op aan ideeën en gerechtigheid’

Het oeuvre van Rafael Chirbes fileert de Spaanse geschiedenis vanaf de Burgeroorlog. Zijn nieuwste roman – ‘onaange- naam en bitter’ – is het beste boek over de economische crisis in zijn land. ‘Onschuld koop je bij ons via bloed.’
Door Merijn de Waal. U bent abonnee? Lees hier het hele interview en deel deze op Facebook en Twitter.

Column: Schitterend! Maar te dom voor dit vak, zoveel is duidelijk

Zolang tijdschrift De Parelduiker bestaat gaat het goed met de literatuur in Nederland. Zie het geweldige nummer dat het tijdschrift maakte over Louis Lehmann (1920-2012), op het omslag aangeduid als ‘dichter, prozaïst, essayist, criticus, jurist, scheepsarcheoloog, muzikant, tekenaar, danser, componist, vertaler’. En inderdaad komt er in elk stuk van het 160 pagina’s dikke blad een nieuwe Lehmann naar voren – in woord en beeld. Van de zeventienjarige die op 3 juni 1938 in Rotterdam op zijn fiets stapte om in Amsterdam de Exposition internationale du surréalisme te bezoeken (en werd geweigerd, in het Vondelpark sliep, waarna hij de volgende dag toch binnen mocht) tot de bejaarde, die bezoekers bij gebrek aan stoelen liet plaatsnemen in een kruiwagen: „Daar heeft Roland Holst nog in gezeten.”
Door Arjen Fortuin. U bent abonnee? Lees hier de hele column en deel deze op Facebook en Twitter.

In het kort

Verder Sebastiaan Kort over Maria Stahlie, Marco Kamphuis over Curzio Malaparte, Ger Groot over Rafael Chirbes, de Ramsj-rubriek, Arjen Ribbens over René Appel,