Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Asscher blijft ook volgend jaar actief bezig met Zwarte Piet-discussie

Roetpieten tijdens de intocht in Amsterdam half november.
Roetpieten tijdens de intocht in Amsterdam half november. Foto ANP/ Evert Elzinga

Vicepremier Lodewijk Asscher blijft zich ook volgend jaar actief met de Zwarte Pietdiscussie bezighouden. Op 25 september dit jaar organiseerde Asscher een rondetafelgesprek op het ministerie van Sociale Zaken met vertegenwoordigers van organisaties voor en tegen Piet. Hij heeft met diezelfde groep een afspraak in het volgende jaar gepland, zo bevestigt zijn woordvoerder.

Asscher houdt het erop dat hij bij het rondetafelgesprek alleen een faciliterende rol heeft gespeeld. Hij is in het afgelopen jaar ook als toehoorder aanwezig geweest bij gesprekken die burgemeester Eberhard van der Laan in Amsterdam organiseerde over hetzelfde onderwerp. Ook die gesprekken krijgen nog een vervolg in het komend jaar.

Polderen over uiterlijk

De afgelopen jaren is zo op verschillende plekken gepolderd tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet, waarbij de tegenstanders bezwaar maken tegen het stereotiepe uiterlijk en gedrag van Piet als knecht van Sinterklaas. Tijdens de gesprekken in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan is bijvoorbeeld het idee van de Schoorsteenpiet geboren bij het comité dat in Amsterdam jaarlijks de sinterklaasintocht organiseert. Dat idee is afkomstig van een groepje dat nu is verenigd in de stichting Nederland Wordt Beter, dat al jaren het idee propageert dat Piet zwart van roet is.

Lees ook in NRC Handelsblad: Het oer-Hollandse gepolder over Zwarte Piet gaat volgend jaar door (€).