Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Afghanistan krijgt geen concrete hulp buitenland

Afghanistan kan ook na het vertrek van de meeste buitenlandse militairen blijven rekenen op buitenlandse hulp. Maar concrete toezeggingen voor de periode na 2015 deden de 59 deelnemende landen aan een hulp- conferentie in Londen gisteren niet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry zei dat de VS, de belangrijkste bondgenoot van de Afghaanse regering, „zal doorgaan te investeren in de groei van Afghanistan”. De bewindsmand, die afgelopen zomer nog een ernstige politieke impasse in Kabul hielp doorbreken, zei alle vertrouwen te hebben in „een sterk en welvarend Afghanistan” onder leiding van de nieuwe president Ashraf Ghani.

De in september aangetreden Ghani beloofde op zijn beurt binnen twee tot vier weken met een kabinet te zullen komen.

Enkele in Afghanistan actieve Britse en Ierse hulporganisaties waarschuwden echter gisteren dat hun fondsen al aan het opdrogen zijn. Ook de verminderde veiligheid voor hulpverleners ter plaatse speelt daarbij volgens hen een rol. (AP, BBC, Reuters)