Zo zou de sterrenhemel boven Londen eruitzien, als alle lichten uit gaan

Hoe zou de lucht eruitzien als er in het zuiden van Londen een totale stroomstoring zou zijn? Het filmpje Blackout City (2.25 min.) is een timelapse die speelt met die gedachte en “het onzichtbare zichtbaar maakt”.

Screenshot "Blackout City"
Screenshot "Blackout City"

In de categorie “Door de bomen het bos niet meer zien” zou ook dit gezegde kunnen bestaan: “Door het licht de sterren niet meer zien”. Want in een metropool, bijvoorbeeld Londen, is de sterrenhemel onzichtbaar door al het licht dat van huizen, gebouwen en straten afstraalt. Zelfs diep in de nacht is het er nooit pikkedonker.

Hoe zou de lucht eruit zien als er in het zuiden van Londen een totale stroomstoring zou zijn? Het filmpje Blackout City (2.25 min.) is een timelapse die speelt met die gedachte en “het onzichtbare zichtbaar maakt”.

Hoe maak je zoiets?

Fotograaf Nicolas Buer is in augustus 2013 begonnen met het maken van beelden die hij kon gebruiken voor deze film. Ook al is elk shot in deze film een compositie, alle beelden zijn echt. De foto’s van de stad zijn overdag gemaakt en bewerkt zodat het nacht lijkt. Vervolgens heeft Buer er niet zomaar een zooitje sterren boven geshopt; de foto’s van de sterrenhemel zijn genomen vanuit donkere locaties in het zuiden van Engeland, om er zeker van te zijn dat de sterren astronomisch gezien kloppen met de breedtegraad van Londen.

Blackout City from Nicholas Buer on Vimeo.

Stedelingen hebben geen idee meer

Buer las in 1994 een artikel over een blackout in Los Angeles. Mensen belden de alarmcentrale en meldden dat ze vreemde wolken door de lucht zagen drijven. Dat was de Melkweg. Buer:

“Dat zette me aan het denken. Door de lichten van de stad zijn we onze connectie met de sterrenhemel verloren. We leven in een door de mens gemaakte wereld waarbij we snel het contact met de natuur om ons heen verliezen.”