Economie

Waarom iedereen het over Shell en BP heeft

Beeld NRCQ

Soms is een gerucht al genoeg. Shell zou azen op BP - en de koersen stijgen direct. Wat is er aan de hand? Vijf vragen.

1. Wat is het gerucht?

De Nederlands-Britse oliegigant Shell (beurswaarde: 180 miljard euro) zou concurrent BP willen overnemen (beurswaarde: 100 miljard euro). Shell zou volgens beurshandelaren 46 dollar per aandeel BP willen betalen, 16 procent meer dan de koers gisteren was. Samen kunnen de bedrijven het grootste oliebedrijf ter wereld worden.

Dinsdag schoot de koers van BP zo’n 5 procent omhoog, die van Shell 4 procent. Gisteren bleven de koersen min of meer stabiel.

2. Hebben we dat niet eerder gehoord?

Jazeker, dit gerucht is een echte evergreen. Voormalig BP-topman Lord John Browne zou in 2005 ook al hebben geprobeerd Shell te bewegen tot een fusie. En eens in de zoveel tijd borrelt het idee weer op. Voormalig Shell-topman Peter Voser gaf twee jaar terug toe dat BP kopen in 2010 een serieuze optie was. Ook deze zomer speculeerden deskundigen erover. Dat was vóór een cruciale ontwikkeling. (Ja, nu wil je weten wat dat is. Op naar de volgende vraag.)

3. Waarom nu?

De olieprijzen zijn gekelderd. En dat heeft grote gevolgen voor de olieconcerns. Blijft olie winnen wel winstgevend?

4. Is BP nu een prooi?

Ja. Want, belangrijk om te weten: de beurswaarde van BP is nooit echt hersteld van de ramp met olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, in 2010. Tel daar de lage olieprijs bij op en BP wordt wel een heel interessante overnameprooi, redeneerde de invloedrijke investeringsbank Oppenheimer begin november:

“A merger involving BP and one of its peers would create the world’s largest oil producer and could generate more than $10 billion annual cost savings.”

5. Waarom komt deze fusie er wel/niet ?

BP kopen is een risico: het bedrijf heeft een aandeel van 20 procent in het Russische Rosneft - dat het moeilijk heeft door westerse sancties. En de Deepwater Horizon-ramp is juridisch nog niet afgewikkeld: BP bevecht schikkingen van 17 miljard euro nog altijd bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Bovendien kost het jaren voordat een fusie helemaal is afgewikkeld.

Het grootste probleem van de oliesector is dit: raakt de olie ooit op? Als er minder gewonnen kan worden, is het goed groter te zijn. Daarnaast kan samengaan Shell en BP miljarden euro’s per jaar in kosten schelen. En ze worden - in omzet gemeten - dan in één klap veruit de grootste. Dat is ook wat waard.