Vijf maal fictie en vijf maal non-fictie in jaarlijst New York Times

De New York Times Book Review heeft bekendgemaakt wat volgens hen de tien beste boeken van het afgelopen jaar zijn.

De lijst bestaat uit tien titels, waarvan vijf fictie en vijf non-fictie.

In het lijstje met beste fictie mag uiteraard Phil Klays Redeployment niet ontbreken, de verhalenbundel die twee weken geleden nog met de National Book Award voor fictie werd onderscheiden. Redeployment is volgens de krant een “brilliant debut story collection” waarin Klay “shows what happens when young, heavily armed Americans collide with a fractured and deeply foreign country few of them even remotely understand”.
Ook Dept. of speculation van Jenny Offill is een van de romans die ertoe doen. Haar “slender and cannily paced novel” over de koers van een gedoemd huwelijk bestrijkt vele thema’s. Dept. of speculation is als “a cracked mirror that throws light in every direction — on music and literature; science and philosophy; marriage and motherhood and infidelity; and especially love and the grueling rigors of domestic life”.

Tevens in de lijst met beste fictie: All the light we cannot see van Anthony Doerr; Euphoria van Lily King en Family Life van Akhil Sharma.

Bij de non-fictie is onder meer de “graphic memoir” van cartoonist Roz Chast over ouderdom uitverkoren. In Can’t we talk about something more pleasant? beschrijft Chast haar pogingen om een nieuw onderkomen voor haar bejaarde ouders te vinden, “from packing up their cluttered Brooklyn apartment to getting a seat at the “right” table in the nursing home”.
Tevens voor een deel “memoir” is On Immunity: An Inoculation, waarin Eula Biss “unpacks what the fear of vaccines tells us about larger anxieties involving purity, contamination and interdependency”. De krant noemt het een “ferociously intelligent book” en “a reminder that we owe one another our lives”.

Tevens in de lijst: de biografie die Hermione Lee schreef over Penelope Fitzgerald; The Sixth extinction: An Unnatural History van Elizabeth Kolbert en Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David van Lawrence Wright, een verslag van het vredesakkoord dat Anwar Sadat, Menachem Begin en Jimmy Carter in 1978 in Camp David sloten.