Vaticaan ontdekt bij controle ‘honderden miljoenen euro’s’

Bij het systematisch doorlichten van zijn financiën heeft het Vaticaan “honderden miljoenen euro’s ontdekt die niet goed op de balans stonden”. Dit zegt de belangrijkste financiële man van het Vaticaan, kardinaal George Pell.

Foto ANP / ROBIN UTRECHT

Bij het systematisch doorlichten van zijn financiën heeft het Vaticaan “honderden miljoenen euro’s ontdekt die niet goed op de balans stonden”. Dit zegt de belangrijkste financiële man van het Vaticaan, kardinaal George Pell.

Pell is in februari van dit jaar benoemd tot prefect van het nieuw ingestelde Secretariaat voor de Economie. Dat moet de financiële stromen binnen het Vaticaan stroomlijnen en transparanter maken. Al onder de vorige paus, Benedictus, zijn stappen gezet om het financiële beheer in overeenstemming te brengen met de internationale afspraken tegen witwassen zoals die door een commissie van de Raad van Europa zijn opgesteld.

Tegen een nieuw Brits katholiek blad zegt Pell:

(S)ome hundreds of millions of euros were tucked away in particular sectional accounts and did not appear on the balance sheet. It is another question, impossible to answer, whether the Vatican should have much larger reserves.

Sprake van Fraude? Dat laat Pell in het midden

Hij laat in het midden of hier sprake is van regelrechte fraude, voorzichtig financieel beheer of onzorgvuldigheid.  Hij wijst er wel op dat te veel groepen binnen het Vaticaan hun financiële zaken regelden buiten het zicht van anderen.

Congregations, Councils and, especially, the Secretariat of State enjoyed and defended a healthy independence. Problems were kept ‘in house’ (as was the custom in most institutions, secular and religious, until recently). Very few were tempted to tell the outside world what was happening, except when they needed extra help.

Er is wel gesuggereerd dat een van de redenen voor paus Benedictus om zijn functies neer te leggen, de aanhoudende intriges binnen de curie waren, waar hij maar moeilijk greep op kon krijgen. Pogingen tot meer financiële transparantie werden vaak gedwarsboomd.

Pell geldt in morele zaken als een conservatieve hardliner, maar op financieel gebied als een scherpe controleur. Zijn benoeming past in een veel bredere schoonmaak van de financiën van het Vaticaan, die door paus Franciscus in een stroomversnelling is gebracht. Zo zijn het afgelopen jaar ook de rekeningen bij het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), de bank van het Vaticaan, doorgelicht. Een aantal rekeninghouders heeft zijn rekening moeten sluiten.