Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

UWV schort voor nu boetes Fraudewet op

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het UWV gaat voorlopig geen nieuwe boetes opleggen. Dat laat de organisatie aan de NOS weten in een reactie op het rapport van de Nationale Ombudsman over de uitvoering van de Fraudewet. Het rapport is niet de aanleiding geweest voor het stopzetten, dat was een uitspraak van het College van Beroep vorige week maandag.

De uitkeringsinstantie wilde verder niet op het rapport ingaan en verwijst naar de verantwoordelijke minister: Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA). Boetes die al zijn verstuurd, worden wel gewoon geïnd.

De zaak die liep bij het College van Beroep vorige week, was aangespannen door een leraar en vertoont gelijkenissen met de situatie die de ombudsman in zijn rapport beschrijft. De deels werkloze leraar had niet doorgegeven dat hij meer uren was gaan werken. Het UWV wilde dat hij de onterecht ontvangen WW en een boete ter hoogte van hetzelfde bedrag zelf terug zou betalen. De rechter oordeelde dat de boete te hoog was, omdat er geen sprake was van schuld of opzet.

‘Disproportioneel’

In de Fraudewet is vastgelegd dat mensen met een uitkering die veranderingen in hun situatie niet op tijd doorgeven, het geld dat ze te veel hebben gekregen moeten terugbetalen. Daarbovenop komt een boete van 100 procent. Waarnemend ombudsman Frank van Doorn noemt het boetesysteem “disproportioneel”.

“De vraag of mensen opzettelijk niet aan hun verplichtingen voldoen of dat er een andere reden voor is, speelt nauwelijks een rol. Zij worden beboet alsof zij fraudeerden. Voor deze mensen zijn deze boetes onbegrijpelijk.”

Lees meer over het UWV bij NRC Q: