UberPOP breidt uit - Nederlanders gaan app Uber ontwikkelen

Foto ANP / Remko de Waal

UberPOP, de dienst van taxibedrijf Uber waarbij bestuurders klanten in hun eigen auto rondrijden, komt naar Rotterdam en Den Haag. Het bedrijf wil daarmee naar eigen zeggen het treingebruik binnen de Randstad stimuleren. De dienst is omstreden en chauffeurs die klanten rondrijden riskeren een forse boete.

Volgens het bedrijf nemen mensen nu minder vaak de trein, omdat de reis van het station naar eindbestemming een hindernis vormt. De taxi’s van Uber zouden die belemmering wegnemen omdat een chauffeur makkelijk via de app op een smartphone is op te roepen. De dienst draait al in Amsterdam.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maken de chauffeurs van UberPOP zich schuldig aan illegaal taxivervoer. ‘Echte’ taxi’s zijn veel duurder dan UberPOP, omdat ze aan strenge regels moeten voldoen.

Ontwikkeling app Uber naar Nederland

Nederland wordt een belangrijke plek voor het taxibedrijf. Het bedrijf heeft een aantal medewerkers van ontwikkelbureau Moop.me in dienst genomen, meldde Apple-site iCulture gisteravond. De ontwikkelaars van Moop gaan vanuit Amsterdam werken aan de applicatie van de taxidienst.

Moop-oprichter Jelle Prins vertelt in gesprek met iCulture:

“Een team van tien mensen is inmiddels aan de slag gegaan vanuit het kantoor aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Zij zorgden recent al voor de Spotify-integratie in de Uber-app.” Het team bestaat voor de helft uit designers en voor de andere helft uit mobiele ontwikkelaars. De komende tijd zullen nog eens 30 tot 40 engineers worden aangetrokken, is het plan.

Prins was al als adviseur betrokken bij het taxibedrijf.

Lees meer over Uber op NRC Q: