Tijdschrift Nature laat wetenschappers delen

Abonnees van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature mogen artikelen doorsturen naar mensen zonder abonnement. Dat kan ook al met artikelen van 48 zustertijdschriften van de Nature Publishing Group waaronder Nature Medicine, Nature Geoscience en Nature Genetics. Het initiatief duurt vooralsnog een jaar.

Vanaf deze week vinden abonnees bovenaan een internetartikel in een van deze 49 tijdschriften een link die ze via e-mail of social media naar een collega kunnen sturen. Normaal was zo’n link niet toegankelijk voor niet-abonnees, maar nu is dat wel mogelijk. De website biedt in pdf een leesversie van een artikel. Downloaden of printen is niet mogelijk.

Het initiatief is vooral bedoeld om wetenschappers beter te laten samenwerken, laat een woordvoerster van de uitgever weten. Tegelijk is het een manier om zicht te krijgen op de mate waarin wetenschappers nu al, illegaal, wetenschappelijke artikelen delen. „Artikelen worden als pdf gedownload en doorgestuurd, of in dropbox gezet”, zegt de woordvoerster. Hoe vaak dat precies gebeurt, weet ze niet. „Maar meer dan 50 procent van de wetenschappers deelt artikelen.”

Een persoonlijk abonnement op Nature kost 209 euro per jaar. Instituten met minder dan 3.000 voltijds werknemers betalen 6.670 euro per jaar. Het is de duurste titel van alle Nature-tijdschriften. Het blad telt zo’n 50.000 persoonlijke abonnementen. Verder hebben wereldwijd 6.000 universiteiten, overheidsorganisaties en bedrijven een abonnement.