Supermier

Pelle is zo gewoon, niet eens een nerd die door iedereen wordt gepest, klaagt hij aan het begin van de Deense jeugdsuperheldenfilm Antboy. Maar dat verandert allemaal als hij op een goede dag door een mier wordt gebeten. Inderdaad. Antboy volgt precies de formule van Sam Saimi’s Spider-Man, de kleine Pelle lijkt zelfs een beetje op Tobey Maguire, met dezelfde bolle ogen. Goed gejat is in dit geval een groot compliment, want Antboy is geestig, inventief en energiek.

De nacht dat Pelle in een superheld verandert, gaat hij een beetje slapjes zonder eten naar bed en wordt dan wakker met een onbedwingbare zin in zoetigheid. Net als een mier. Maar ook net als een heel gewoon jongetje. Alleen de echte stripnerd van de school heeft hem door. Zo maakt hij zijn gewoonheid bijzonder, en van zijn nietigheid zijn kracht, en dat is natuurlijk de boodschap van deze film – en van de meeste kinderfilms eigenlijk.

Maar voordat het zover is, mag hij het mooiste meisje van de school redden uit de handen van een supervlo. Juist omdat hij zich niet aan de regels van het volwassen genre hoeft te houden, springt Antboy heerlijk fantasievol om met de wetten van de werkelijkheid.