Woorden van 2014

Kwijnsneeuw, sukkelwindje en knijpzonnetje. Ze maken alle drie kans op de titel ‘Weerwoord van het jaar’. MeteoGroup en Omroep Gelderland maakten maandag de genomineerden bekend. De culinaire websites Talkin’ Food en Zestz kozen vorige week al het voedselwoord of „foodlingo” van 2014: bakboek. De lijstjesmaand is begonnen en voor taalminnaars en -puristen betekent dat ‘Woord van het Jaar’-verkiezingen.

Woordenboekuitgever Van Dale kiest altijd een woord dat in het voorbije jaar ontstaan is. Op de shortlist van 2014 staan onder meer crimiclown en dagobertducktaks. Tot en met 15 december kan nog worden gestemd. Een aparte jongerencategorie noemt onesie en aanmodderfakker. Onze Taal zoekt samen met radioprogramma De Taalstaat geen nieuw, maar wel het meest typerende woord van het jaar. De organisatie tipt zelf onder meer jihadganger, rampvlucht en tinderen. Voor ‘Anglicisme van het jaar’ op taalblog Milfje Meulskens zijn slash en copy-pasten kanshebbers en in de Vaagtaalverkiezing Stip aan de horizon en comfortzone.

En dan is er de verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Wie een woord de nek om wil draaien, kan dat nu voordragen voor hun ‘Weg met dat woord!’-verkiezing. De nominatieronde loopt nog, maar tv-maker Filemon Wesselink doet op de site een aanzet: „Chips mag niet meer als scheldwoord. 2.0 ergens achter zetten is heel suf en Cool is echt niet cool meer.”