Snowden-files: NSA tapte wereldwijd mobiele netwerken af

Edward Snowden vorige maand per computer 'aanwezig' bij de Peace Prize-uitreiking in Stuttgart waar hij in de prijzen viel voor zijn "bijzondere bijdrage" aan de vrede.
Edward Snowden vorige maand per computer 'aanwezig' bij de Peace Prize-uitreiking in Stuttgart waar hij in de prijzen viel voor zijn "bijzondere bijdrage" aan de vrede. ANP-EPA / Thomas Kienzle

In door Edward Snowden gelekte documenten staat dat de NSA mobiele netwerken afspeurde op veiligheidslekken die de Amerikaanse inlichtingendienst dan kon uitbuiten voor afluisterpraktijken. De NSA zou in Nederland toegang hebben gehad tot 35 procent van de telecomnetwerken.

Het zou gaan om honderden bedrijven en organisaties die door de inlichtingendienst bespioneerd werden. Deze bevonden zich ook in landen die nauwe banden onderhouden met de Verenigde Staten. De website The Intercept, mede opgezet door Glenn Greenwald die de eerste journalist was die via Snowden het NSA-schandaal naar buiten bracht, meldt het verhaal op basis van documenten uit 2012.

tactiek

De documenten onthullen tevens een controversiële tactiek van de NSA. De dienst zou in het geheim beveiligingslekken aanbrengen in communicatiesystemen zodat daar later een tap in kan worden aangebracht. Maar ook hackers die niets met de NSA van doen hebben zouden hiervan gebruik kunnen maken.

De geheime operatie had als codenaam AURORAGOLD en speurde de inhoud van berichten af die vanaf ruim 1.200 accounts werden verstuurd die verbonden waren aan grote mobiele providers. Op die manier bleef de NSA op de hoogte van vertrouwelijke informatie waardoor telefoonnetwerken konden worden gehackt.

België meer lek dan nederland

Volgens The Intercept was een van de grootse slachtoffers GSM Association dat gefinancierd wordt door de Amerikaanse regering. GSM Association verenigt mobiele operators en aanverwante bedrijven die zich bekommeren om de standaardisering van de GSM-technologie en de inzet ervan. Onder meer grote Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Facebook, AT&T en Cisco zijn aangesloten bij de in Londen gestationeerde vereniging.

AURORAGOLD had in 2012 taps lopen in 70 procent van alle mobiele netwerken wereldwijd. Een “top secret” kaart toont aan dat de NSA in vrijwel elk land op elk continent een ingang had op mobiele netwerken.

Uit de kaart blijkt dat 35 procent van de mobiele netwerken in Nederland een ingang boden voor de NSA. In België zou dat zelfs voor alle providers gegolden hebben.