Nigeria heeft wapens nodig, geen soldatentrainingen

Nigeria en de VS hebben knallende ruzie over hun militaire samenwerking in de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. Terwijl het geweld in het noordoosten van Nigeria escaleert en elke dag meer levens eist, heeft de Nigeriaanse regering de VS gevraagd de training van soldaten en burgermilities te staken.

Nigeria is boos dat de VS weigeren gevechtshelikopters en zwaar materieel te leveren. „Het Nigeriaanse leiderschap, militair en politiek, en zelfs het grote publiek zijn ontevreden met omvang, aard en inhoud van de Amerikaanse steun aan onze terroristenstrijd”, aldus Ade Adefuye, de Nigeriaanse ambassadeur in Washington.

Dat de Amerikanen geen wapens willen leveren heeft te maken met berichten over schendingen van mensenrechten door het Nigeriaanse leger. Al in oktober meldde Washington dat die wel eens zouden kunnen kloppen. En dan verbiedt de Amerikaanse wet wapenleveranties.

De VS spreken het Nigeriaanse verwijt tegen dat Washington het land in de steek laat nu de nood zo hoog is. Er wordt verwezen naar de andersoortige hulp, zoals het geven van trainingen. Twee bataljons hebben zo’n opleiding dit jaar al afgerond.

Maar de regering in Abuja wil ook geavanceerde wapens. Die zijn cruciaal om de oprukkende strijders van Boko Haram te verslaan, zei ambassadeur Adefuye vorige maand. Hij begrijpt de houding van de VS niet: berichten over mensenrechtenschendingen zijn volgens hem vooral het resultaat van politieke manipulatie door tegenstanders van president Goodluck Jonathan.

Op een ander vlak heeft Nigeria het ook steeds moeilijker met de VS. Vier jaar geleden was Nigeria nog een van de vijf grootste olieleveranciers aan de VS. Deze zomer kwam de export tot stilstand, mede door de hogere energieproductie in de VS zelf. Ook de dalende olieprijs komt Nigeria slecht uit. Olie-inkomsten worden gebruikt als politiek ruilmiddel en voeden volgens analisten ook de epidemische corruptie binnen het leger.

Nigeria probeert nu elders wapens te kopen. In september nam de Zuid-Afrikaanse douane een bedrag van 9,3 miljoen dollar cash in beslag, dat twee Nigerianen en een Israëliër in een privévliegtuig bij zich hadden. Volgens een door Abuja ingehuurd pr-bureau ging het om „een toegestane wapendeal”. Maar in oktober bevroren de Zuid-Afrikaanse autoriteiten een bedrag van 5,7 miljoen dollar op een bankrekening van een Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar. De man beschikte niet langer over een exportvergunning, werd als verklaring gegeven.