Princessehof ontdekt kostbaar topstuk in depot

Ru-bakje uit de Song Dynastie (960-1279), met een waarde van ruim 20 miljoen euro.
Ru-bakje uit de Song Dynastie (960-1279), met een waarde van ruim 20 miljoen euro. foto museum princessehof

Decennialang stond het vooral stof te vangen in het depot van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden: een duizend jaar oud Chinees schaaltje dat zeker 20 miljoen euro waard is.

Dankzij een deskundige van het National Palace Museum in Tapei, die in Leeuwarden op bezoek was, kon het Princessehof gisteren op zijn website melden in het bezit te zijn van „de Nachtwacht van de Chinese keramiek”. Een vergelijkbaar schaaltje bracht twee jaar geleden bij Sotheby’s 26,7 miljoen dollar op (21,6 miljoen euro).

Het gaat om het enige stuk keizerlijke Ru op het Europese vasteland. Deze keramiek, die tot de fraaiste ooit wordt gerekend, werd gemaakt tijdens de noordelijke Song Dynastie, alleen tussen 1086 en 1106. Wereldwijd zijn nog slechts 79 Ru-objecten bekend. Het gevonden bakje, met een diameter van 13 centimeter, is gemaakt om penselen in schoon te maken. De vorm is simpel en het heeft een groen-grijze gecraqueleerde glazuur, ooit beschreven als „de kleur van de hemel na een regenbui”.

Na het bezoek van de Taipese expert werd het bakje uitvoerig bestudeerd. De vorm, het glazuur en het gewicht kloppen. Ook de ultieme test, de correcte afstand tussen de drie afdrukken van de triangel, het rekje waarop het bakje in de oven stond tijdens het glazuren, passeerde het bakje glansrijk.

Het penselenbakje werd in 1981 geschonken aan het Princessehof door de weduwe van een verzamelaar uit Zutphen. Die kocht het in de jaren vijftig voor een bescheiden bedrag bij een antiquair in de Spiegelstraat in Amsterdam.

Het Ru-bakje is weleens getoond in het museum, maar nooit als de zeldzaamheid die het is. „Door drukte is het nooit van onderzoek gekomen”, zegt Eva Ströber, conservator Aziatische keramiek in het Princessehof. „Het is ook zo’n eenvoudig bakje, echt iets voor kenners.”

Tot Ströbers spijt is het bakje nu niet te zien in het museum. In 2015, na de geplande herinrichting, zal het Princessehof het kostbare schaaltje opnemen in de vaste presentatie. Het museum laat weten dat het dan zal worden omringd door „adequate veiligheidsvoorzieningen”.