Opinie

‘PowNews’ was nooit lui, wel hondsmoe

Rutger Castricum in het laatste 'Pow News’.
Rutger Castricum in het laatste 'Pow News’.

Gisteravond werd de laatste reguliere aflevering van PowNews uitgezonden. Er volgen nog twee compilaties en vanaf januari keren de verslaggevers terug in een langere wekelijkse editie van een nieuwsprogramma van omroep PowNed.

Het kan natuurlijk toeval zijn dat het programma na vier en een half jaar afsloot met een keiharde verborgen-camera-actie, maar het is waarschijnlijker dat die zorgvuldig getimed was. Zo konden we meegenieten van een ontmoeting tussen de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes en de met een camera van PowNed bewapende jongeman, Robbie Hasselt (20). Die verklaart zich nader in De Telegraaf: „Ik liet mij de avances van Onno Hoes welgevallen om het gedrag van de Maastrichtse burgemeester aan de kaak te kunnen stellen.”

Aan de kaak. De schandpaal dus. Een alleenstaande homoseksueel maakt een afspraakje met een veel jongere man. „Wij houden hier niet van”, aldus de Maastrichtse CDA-fractievoorzitster Vivianne Heijnen in De Telegraaf. Ze lijkt te doelen op een seksueel actieve burgemeester, niet op NSB-gedrag van een publieke omroep.

Ter gelegenheid van het afscheid van PowNews in dagelijkse verschijningsvorm maakte EénVandaag (AVRO-TROS) een evaluerende reportage. Ondanks bezwaren tegen vragen aan premier Mark Rutte als „Heb je dit weekend nog geneukt”, vond Max van Weezel, nestor van de parlementaire pers, de komst van de roze microfoon heel verfrissend. Het meest negatieve oordeel kwam van Marianne Zwagerman, ooit vanuit de Telegraaf Media Groep een van van de oprichters van PowNed. Ze vond dat de ambities van destijds niet waar gemaakt waren, vooral als het gaat om de beloofde interactieve journalistiek.

Nooit geweten dat dat de bedoeling was. Luiheid is nu juist wat je de redactie niet kunt verwijten. Ook al vielen er op speeldagen van de Champions League twee dagen in de week uit, het maken met een kleine redactie van een dagelijks programma van louter reportages in het hele land is een heksentoer.

Wat ik de laatste tijd vooral waarnam was een grote vermoeidheid bij presentator en hoofdredacteur Dominique Weesie, sterverslaggever Rutger Castricum en de anderen. Weer mocht Jan Roos naar een beurs bezocht door dames met praktische kapsels en stoeide Tom Staal met pornoactrices. Enkele van de beste razende reporters (Danny Ghosen, Jan Versteegh, Jojanneke van den Berge) vonden al elders emplooi.

De formule raakte sleets, nu bijna alle politici een training hebben ondergaan in omgang met Rutger: laat je niet opfokken, maak een brutaal grapje terug, blijf beleefd en houd je eigen verhaal vast, desnoods als kapotte grammofoonplaat. We zagen steeds dezelfde favoriete parlementariërs van PowNews: Elbert Dijkgraaf (SGP), Klaas Dijkhoff (VVD), Dion Graus (PVV).

Rutger had nog het meest plezier behouden aan bezoekjes diep in de provincie, scootmobielrijders in Pekela, boze Limburgers en de kameraadschap met uitkeringsgerechtigden in Camping PowNed. Het jennen van linkse demonstranten en politici zal een nieuwe verpakking moeten vinden in de weekeditie, vermoedelijk weer in de sandwich met bikinimeisjes. De toon is nu wel gezet en heeft genoeg navolging gevonden.