Vervroegde verkiezing na val Zweeds kabinet

Enkele maanden na het aantreden van een nieuwe centrum-linkse minderheidsregering, is Zweden beland in een politieke crisis. Het parlement heeft het begrotingsvoorstel afgekeurd. Premier Stefan Löfven heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven op 22 maart. Een belangrijke speler in de huidige crisis is de groeiende anti-immigratiepartij van de Zweden-Democraten. Die zwoer elk begrotingsvoorstel tegen te houden totdat het Zweedse immigratiebeleid onder handen wordt genomen. Hoewel het in de lijn der verwachting lag dat het voorstel niet door het parlement zou komen, had Löfven van tevoren niet laten weten wat hij zou doen als hij de stemming zou verliezen: voor begin volgend jaar nieuwe verkiezingen organiseren, of terugtreden. Hij heeft nu voor het eerste gekozen.

    • NRC