Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Politie Cleveland gebruikt buitensporig geweld tegen burgers’

Demonstranten in Ohio, na de dood van de 12-jarige Tamir Rice.
Demonstranten in Ohio, na de dood van de 12-jarige Tamir Rice. Foto EPA / David Maxwell

De politie in de Amerikaanse stad Cleveland gebruikt systematisch buitensporig veel geweld tegen burgers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het onderzoek begon in maart 2013, maar de resultaten over het optreden van de politie in de grootste stad van de staat Ohio komen naar buiten op het moment dat er veel discussie is rondom gebruik van geweld door politieagenten in Amerika.

Camerabeelden

Vorige maand overleed een twaalfjarige jongen, nadat hij bij een recreatiepark door een agent was neergeschoten. De jongen, Tamir Rice, zou met een pistool hebben gezwaaid, maar later bleek het om een nep-wapen te gaan.

De politie gaf beveiligingsbeelden vrij, waarop te zien is wat er in de aanloop naar de dood van Rice gebeurde. Het filmpje toont dat de tiener rondhangt bij een buitenspeelplaats en een “wapen” richt op de omgeving en voorbijgangers. Even later komt er een politieauto aanrijden, twee agenten stappen uit en trekken hun pistool. Een paar seconden later schiet een van de agenten. Rice overleed kort daarna in het ziekenhuis.

Persoonlijk dossier agent openbaar

De agent die de jongen neerschoot, Tim Loehmann, raakte vandaag verder in opspraak omdat een persoonlijk dossier uit 2012, aangelegd tijdens zijn baan als agent in de stad Independance, openbaar is gemaakt.

Daarin staat dat zijn leidinggevenden vonden dat hij zich regelmatig onvolwassen gedroeg, moeite had met stress en ‘akelig slecht’ presteerde in een training met vuurwapens. Volgens Amerikaanse media werd geadviseerd om Loehmann te ontslaan. Toen hij later in Cleveland werd aangenomen, zou zijn persoonlijke dossier niet zijn bekeken.

Geweld tegengaan

Het ministerie van Justitie denkt nu na hoe zij buitensporig geweld door agenten tegen kan gaan. Dat zei minister van Justitie Eric Holder.