Poetin in ‘troonrede’: assertief buitenlandbeleid is noodzakelijk

Het assertieve buitenlandbeleid dat Rusland de laatste tijd heeft gevoerd is noodzakelijk voor het voortbestaan van het land, zei president Poetin vandaag in zijn jaarlijkse speech.

De Russische president Poetin tijdens zijn speech.
De Russische president Poetin tijdens zijn speech. Screenshot YouTube / RuptlyTV

De Russische president Poetin hield vandaag zijn jaarlijkse speech in het Kremlin. Traditiegetrouw spreekt hij over de toekomst van Rusland, en stipt hij daarbij binnenlandse én internationale zaken aan. Dit keer komt ook meteen de economische situatie aan bod. Hier de hoofdpunten van zijn speech.

De ‘troonrede’ stond in het teken van de grootste economische en internationale spanningen sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam. Denk aan de annexatie van de Krim en de Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne, met de Russische sancties tot gevolg. Voor het land met de kwakkelende economie, die Poetin de afgelopen jaren niet heeft willen hervormen, dreigt een crisis.

buitenlandbeleid

Het assertieve buitenlandbeleid dat Rusland de laatste tijd heeft gevoerd is noodzakelijk voor het voortbestaan van het land, zei Poetin. Volgens Poetin heeft Rusland de nationale trots nodig om te overleven.

“Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Een luxe. Voor de Russische Federatie is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan.”

“We zullen soeverein zijn, of we zullen uiteenvallen in deze wereld. En andere landen moeten dat natuurlijk ook inzien.”

Ook zei Poetin dat de westerse sancties de Russische bedrijven juist moeten stimuleren.

geen ‘dure wapenwedloop’

Hoewel Rusland de laatste jaren steeds meer geld in defensie steekt, zei Poetin dat hij niet geïnteresseerd is in een “dure wapenwedloop”. Zonder in details te treden zei hij terug te kunnen vallen op ‘ongebruikelijke oplossingen’. “Niemand zal Rusland op militair vlak verslaan.”

Poetin sprak vol lof over de annexatie van de Krim, het Oekraïense schiereiland, en beschuldigde het Westen van “puur cynisme” wat betreft de situatie in Oekraïne. Ook wil het land blijven samenwerken met de Verenigde Staten en Europa. En Rusland staat open voor buitenlandse investeringen.

Is dat beeld realistisch?

Poetin predikt de hoop dat Rusland in staat is zich te ontwikkelen tot een machtige economie, zonder zich te schikken naar het Westen, zegt NRC-redacteur Hubert Smeets.

“Dat is niet realistisch. Poetin beloofde in 2000, bijna vijftien jaar geleden, hetzelfde. Je kunt je afvragen of Poetin deze ontwikkelingen voor elkaar kan krijgen met alleen eigen kapitaal. Maar goed, Rusland heeft wel vaker dingen gedaan die onrealistisch waren.”

Smeets vandaag in NRC Handelsblad (€), over de houding van Poetin:

“De Russische president verdedigde zijn buitenlandse politiek zonder voorbehoud. Maar Poetin klonk en oogde toch niet zo zelfverzekerd als normaal. Hij hakkelde een enkele keer, kuchte regelmatig en schraapte voortdurend zijn keel.”

Opnieuw daalt de roebel

Vanaf het begin van de speech daalde de waarde van de roebel flink (van 52,6 naar 53,6 ten opzichte van de dollar). Eerder deze week daalde de koers van de roebel plotseling ook al met een kleine 4 procent. Vandaag zei Poetin dat de koersval het werk is van speculanten. Hij vroeg de Centrale Bank om “harde maatregelen” te nemen tegen “de jacht” op de roebel.

Twitter avatar europe_politics thinktank europe #Russia #Finance #Economy How Russian ruble reacts to Putins speech. / So reagiert der Rubel auf Putins Rede: fällt http://t.co/C1oSns3VcE

Hieronder is de hele toespraak te bekijken.

Lees ook op NRC Q: Deze vijf grafieken bezorgen Poetin hoofdpijn of in NRC Handelsblad: Los van het hypocriete Westen (€)

In dit bericht stond abusievelijk het woord “agressief” in plaats van “assertief”. Dit was een foutieve vertaling. Het bericht is dan ook aangepast.