Oorlogsheld Tuinman krijgt Willemsorde

Koning Willem-Alexander geeft oud-commando Gijs Tuinman de ridderslag.
Koning Willem-Alexander geeft oud-commando Gijs Tuinman de ridderslag. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Oud-commando Gijs Tuinman heeft vanochtend de Militaire Willemsorde ontvangen uit handen van koning Willem-Alexander. De 35-jarige Tuinman kreeg de onderscheiding tijdens een ceremonie op het Binnenhof voor zijn “heldhaftig, beleidvol en moedig optreden” in Afghanistan. Met zijn benoeming treedt de infanteriemajoor toe tot een select gezelschap van ruim zesduizend man.

De officiële titel die Tuinman kreeg is Ridder der Militaire Willemsorde der vierde klasse. Dat is de laagste van de vier graden in de Willemsorde. De laatste keer dat de Willemsorde werd uitgereikt was in 2009, toen Marco Kroon van het Korps Commandotroepen de onderscheiding kreeg.

Never leave a man behind

Een van de optredens waaraan Tuinman de onderscheiding dankt, vond plaats op 6 september 2009. De Limburger verkende toen met zijn eenheid het gebied rond de plaats Deh Rawood, toen een aantal militairen in een hinderlaag werd gelokt. Na het vluchten in een woning bleek dat een van de commando’s ontbrak.

Tuinman regelde toen als commandant snel dat gevechtshelikopters de vijand zouden beschieten, zodat zes militairen op zoek konden naar de ontbrekende commando. In een interview met NRC Handelsblad (€) zegt hij daarover:

Never leave a man behind, je kunt het in een boekje lezen, maar in de praktijk is het toch anders.”

Naar eigen zeggen hoorde Tuinman pas op het laatste moment over zijn onderscheiding. Dat moment noemde hij voorafgaand aan de ceremonie ‘onwerkelijk’. “Ik ben nog naar de musical van Soldaat van Oranje geweest en nu word ik opgenomen in die groep ridders”, aldus Tuinman.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘In Afghanistan zijn we boven onszelf uitgestegen’ (€), een uitgebreid interview met oud-commando Tuinman.