Onvoorstelbaar, ze zeilden recht op het rif af

Wedstrijddirecteur Touber toont zich verbaasd over schipbreuk van Deense boot Team Vestas; onderzoek gestart naar oorzaak

Schipbreuk op 430 kilometer van Mauritius
Schipbreuk op 430 kilometer van Mauritius

De crash op het rif is veroorzaakt door een menselijke fout – zoveel staat vast. Maar vijf dagen nadat de Deense boot van Team Vestas Wind strandde in de Indische Oceaan, is nog steeds onduidelijk wat er misging bij Cargados Carajos, een vijftig kilometer lange archipel van riffen, eilandjes, rotsen en zandbanken.

De negenkoppige bemanning van de ervaren Australische schipper Mark Nicholson, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, werd gisteren door een vissersbootje afgeleverd op Mauritius, 430 kilometer naar het zuiden. Maar een verklaring voor de bizarre aanvaring, halverwege de etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi, heeft de Volvo Ocean Race nog niet. Interviews geven de zeilers op dit moment nog niet. Wel gaf Nicholson gisteren na aankomst op Mauritius aan dat hij de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt. „Het is duidelijk dat een menselijke fout verantwoordelijk is voor de schipbreuk, daar kunnen we niet omheen.”

„Een donderslag bij heldere hemel”, zegt Tom Touber, directeur operaties van de Volvo Ocean Race, over de schipbreuk. „Het eiland staat op alle kaarten. Ze zijn er in één rechte lijn op af gevaren. Dat is onvoorstelbaar.” Temeer omdat het Chinese Dongfeng op hetzelfde moment vlakbij voer, met dezelfde koers. „Maar zij gijpten wel op tijd. Ze wisten dat die rots daar ligt.”

Nicholson en de rest van de bemanning proberen eerst zelf de feiten op een rijtje te krijgen, voordat ze ermee naar buiten gaan. Volgens Touber zijn ze tot nu toe vooral bezig geweest het vege lijf te redden vanaf één van de meest afgelegen plekken op aarde.

Touber is wel een intern onderzoek gestart, om lessen te leren voor de toekomst. „Uit de luchtvaart weten we dat menselijke blunders meestal voorafgegaan worden gegaan door een serie fouten. Daarom zijn er procedures, om die kans op fouten zo klein mogelijk te maken. Het duurt nog wel een paar dagen voordat we hebben gereconstrueerd hoe dit kon gebeuren.”

Touber weet niet of het jacht van 4,5 miljoen dollar nog kan worden gered. De schade is groot. „We gaan redden wat er te redden valt. We hebben wel eens vaker wonderen verricht.”