Onderzoek dood zwarte arrestant in New York

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder heeft onderzoek gelast naar de omstandigheden rond de dood van een zwarte straatverkoper in handen van de politie, afgelopen zomer in New York. Het federale onderzoek komt er nadat een jury gisteren oordeelde dat geen strafvervolging nodig is in de zaak.

In Manhattan gingen gisteravond duizenden mensen de straat op om te demonstreren. Anders dan vorige week in Ferguson, waar een jury bepaalde dat een blanke agent vrijuit gaat die een zwarte, ongewapende jongen had doodgeschoten, verliepen de protesten vreedzaam.

In New York werd de 43-jarige Eric Garner op 17 juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. Hij werd door een van de agenten in een wurggreep gehouden, wat volgens de politieregels van New York niet mag. Garner, die een lang strafblad had, riep voordat hij het bewustzijn verloor nog dat hij geen adem kon halen. Hij was astmatisch en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Een voorbijganger had de arrestatie op beeld vastgelegd. Een familielid van Garner liet gisteren weten verbijsterd te zijn dat toch niet tot vervolging wordt overgegaan. Minister Holder zei dat er „een onafhankelijk, grondig, eerlijk en snel onderzoek” komt.

Gisteren werd ook bekend dat een blanke agent die onlangs in Cleveland een jongen van twaalf doodschoot die had gezwaaid met een nepwapen, eerder door superieuren negatief was beoordeeld wegens gebrek aan oordeelsvermogen en het niet opvolgen van aanwijzingen. (Reuters, AP)