New York verwacht weer protesten na vrijspraak agent. Ook celebrities reageren

Studenten protesteren tegen de beslissing van de jury in de zaak rondom Eric Garner.
Studenten protesteren tegen de beslissing van de jury in de zaak rondom Eric Garner. Foto EPA / Erik S. Lesser

In New York worden vandaag opnieuw protesten verwacht. Gisteren gingen betogers de straat op na de uitspraak van de jury in de zaak-Garner. De onderzoeksjury besloot dat agent Daniel Pantaleo niet vervolgd hoeft te worden voor zijn rol bij de fatale arrestatie van Eric Garner.

Wurggreep

De 43-jarige zwarte Eric Garner werd op 17 juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt, omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. Vervolgens werd hij door agent Daniel Pantaleo in een wurggreep gehouden, wat volgens de politieregels niet mag. Garner riep voordat hij het bewustzijn verloor nog dat hij geen adem kon halen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Demonstranten scandeerden gisteren de zin “Ik krijg geen lucht”, Garners laatste woorden. Gisteren werden 83 mensen opgepakt. De demonstranten zeiden vandaag weer de straat op te gaan.

Verwijten

De politie verwijt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, dat hij het korps onvoldoende steunt. Hij zou in een speech de mening van de demonstranten hebben onderstreept en daarmee de politieagenten hebben afgevallen, zegt een woordvoerder van de New Yorkse vakbond voor agenten.

Sterren reageren

Op sociale media reageren Amerikaanse celebrities ook op de uitspraak van de jury.

Televisiemaker Shonda Rhimes:

Twitter avatar shondarhimes shonda rhimes How is this America? #ICantBreathe

Acteur Aaron Paul:

Twitter avatar aaronpaul_8 Aaron Paul How do “crazy” cops keep getting away with this?!? He murdered that man. Stop the madness. #EricGarner #ICantBreathe

Rapper P. Diddy op Instagram:

“When I see a cop car, I don’t feel safe as a black man. When I see a cop car, I get scared. My kids get scared.”

Update 22.22 uur

Nieuwe details over besluitvorming

Een rechter maakte vandaag nieuwe details bekend over de werkwijze van de jury in de Pantaleo-zaak. Tijdens het proces werden vijftig getuigen gehoord en bestudeerde de jury zestig stukken gedurende negen weken beraad. Het is ongebruikelijk om dergelijke details naar buiten te brengen, maar de openheid kan de gemoederen iets doen bedaren.

Blank versus zwart

Het besluit over de zaak-Garner volgt op de vrijspraak (vorige maand) van de blanke agent Darren Wilson die in augustus de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, Missouri. Demonstraties daar liepen uit op rellen, met meer dan honderd arrestaties tot gevolg.

De zaak-Garner is in Amerika de zoveelste zaak de afgelopen maanden waarbij een blanke politieagent niet wordt vervolgd voor het doden van een donkere burger.

Bodycamera’s

President Obama is van plan om 50.000 politieagenten uit te rusten met bodycamera’s: kleine camera’s die op het uniform worden bevestigd en alle gesprekken en incidenten tussen een agent en burgers registreren. Zo wil Obama de relatie tussen lokale politieagenten en burgers verbeteren. Het is een van de maatregelen van de Amerikaanse overheid naar aanleiding van de situatie in Ferguson.

Maar de dood van Garner werd gefilmd. En nu de agent niet wordt vervolgd, laait de discussie verder op.

Twitter avatar billmaher Bill Maher I’d just like to know what a cop WOULD have to do to get indicted - and what good are cop cameras since Eric Garner IS on tape?