Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nationale justitie onderzoekt dood afro-Amerikaanse Garner

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie doet onderzoek naar de fatale wurging van een afro-Amerikaanse man door een politieagent. De minister, Eric Holder, kondigde dat aan.
Het Amerikaanse Ministerie van Justitie doet onderzoek naar de fatale wurging van een afro-Amerikaanse man door een politieagent. De minister, Eric Holder, kondigde dat aan. Foto Reuters / Yuri Gripas

De federale justitie in de Verenigde Staten bemoeit zich met de fatale wurging door een blanke politieagent van de ongewapende afro-Amerikaanse man. Een onderzoeksjury in New York bepaalde gisteren dat de politieman niet wordt vervolgd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu een eigen onderzoek doen.

De minister van Justitie Eric Holder liet tegenover onder meer persbureau Reuters weten:

“Onze officieren van Justitie zullen een onafhankelijk, grondig, eerlijk en snel onderzoek uitvoeren. Naast ons eigen onderzoek zullen we ook al het materiaal dat verzameld is tijdens het lokale onderzoek grondig bekijken.”

De 43-jarige zwarte Eric Garner werd op 17 juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt, omdat hij illegaal sigaretten aan het verkopen was. Vervolgens werd hij door agent Daniel Pantaleo in een wurggreep gehouden, wat volgens de politieregels niet mag. Garner, die een lang strafblad had, riep voordat hij het bewustzijn verloor nog dat hij geen adem kon halen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Vastgelegd

De hele arrestatie werd op beeld vastgelegd door een voorbijganger. Een familielid van Garner liet na de beslissing van de onderzoeksjury weten verbijsterd te zijn dat toch niet tot vervolging werd overgegaan.

Het besluit over de zaak-Garner volgt op de vrijspraak, vorige maand, van de blanke agent Darren Wilson die in augustus de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, Missouri. Demonstraties daar liepen uit op rellen, met meer dan honderd arrestaties tot gevolg.