Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Modeketen Mexx failliet

Modemerk Mexx is vanmiddag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Mexx heeft meer dan 300 winkels en wordt verkocht in meer dan vijftig landen.

De winkel van Mexx in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat
De winkel van Mexx in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat Foto ANP / Phil Horvat

Modemerk Mexx is vanmiddag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Dat meldt het Financieele Dagblad en heeft curator Frits Kemp van Fort Advocaten bevestigd.

Mexx heeft 315 winkels en wordt verkocht in meer dan vijftig landen. Door het faillissement raken wereldwijd 1500 medewerkers hun baan kwijt; daarvan werken er ongeveer 500 in Nederland.

Oorzaak faillissement

Mexx heeft het faillissement zelf aangevraagd, zei Kemp. De langdurende malaise op de Europese retailmarkt is volgens hem de voornaamste oorzaak. Mexx kampte al enkele jaren met dalende resultaten. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam.

Waar komt die naam vandaan?

Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk. Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx.

Mexx in Amerika

Mexx is van oorsprong Nederlands en is opgericht door de ondernemer Rattan Chadha. In mei 2001 werd het bedrijf overgenomen door Liz Claiborne, een in New York gevestigd textielconcern, voor 300 miljoen euro. Direct na de aankoop ging Amerika door een recessie en het duurde twee jaar voordat de eerste winkel geopend werd.

Het modemerk moest groot worden in Amerika en zou 250 winkels openen. Het werden er zeven en in 2007 sloot de laatste.

Doorstart wordt onderzocht

Vanmiddag zijn drie vennootschappen van Mexx - Mexx Holding Netherlands BV, Mexx Holding Europe BV en Mexx Holding Europe International BV - failliet verklaard. Andere zouden nog kunnen volgen.

De rechtbank heeft een curator aangesteld. Kemp gaat bekijken of er een doorstart gemaakt kan worden.

De winkels van Mexx blijven voorlopig open.