Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Lancering Orion-capsule afgeblazen, morgen nieuwe poging

Foto Reuters / Scott Audette

De lancering van de Orion-capsule die voor vandaag gepland stond, gaat niet door. Verschillende problemen zorgden tot vier keer toe voor vertraging. NASA onderneemt morgen een nieuwe poging om Orion te ruimte in te sturen.

Orion had eigenlijk om 13.05 uur Nederlandse tijd moeten vertrekken. Er voer toen echter een boot binnen de veiligheidszone. Vervolgens was er sprake van een technisch mankement, te zware windstoten en tot slot was het de brandstoftoevoer die niet werkte.

Twitter avatar NASA NASA Scrub. Today’s planned launch of #Orion is postponed due to valve issue. Our next possible launch window opens at 7:05am ET Friday

Testvlucht

Na jarenlange afwezigheid wilde Amerika vandaag terugkeren naar de ruimte met de opvolger van de spaceshuttle, de Orion-capsule dus. Dat kan nu op zijn vroegst morgen. Het gaat om de eerste testvlucht. Er gaan geen mensen aan boord van Orion. Hij wordt gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, waarna hij naar 5800 kilometer hoogte gaat. Vervolgens moet de Orion na ruim 4 uur en 2 rondjes rond de aarde veilig in de Grote Oceaan plonzen.

De missie heet Exploration Flight Test-1 (EFT-1). De testvlucht is bedoeld om de belangrijkste systemen aan boord te testen. Zo kunnen de ontwerpers zien waar nog aanpassingen nodig zijn.

Mens naar Mars

In 2017 of 2018 is de volgende testvlucht. Dan moet de Orion zonder bemanning in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde. Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan. Daar zijn we sinds 1972 niet meer geweest. Op den duur moet de Orion ook een mens naar Mars gaan brengen. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn.

Amerika wil terug naar de maan - of naar Mars

Onze wetenschapsredacteur, Bruno van Wayenburg, zegt over Orion:

Het doel van Orion is om mensen voorbij een lage baan om de aarde te brengen, voor het eerst sinds de laatste Apollo-maanlanding in 1972. De vraag is of dat gaat lukken. Orion is de erfenis van het Constellation-programma dat president George Bush NASA in 2004 oplegde bij het beëindigen van het Space Shuttle-programma. Raketten volgens het ‘oude’ vleugelloze model en een capsule zouden Amerikanen terug moeten brengen naar de maan.

Bush’ opvolger Obama hief op zijn beurt in 2010 het Constellation-programma op, en veranderde de bestemming in Mars, te bereiken in de jaren 2030. De Orion-capsule overleefde deze bezuiniging, en inmiddels werkt NASA aan de gigantische SLS-raket die vanaf 2017 operationeel moet worden (deze keer werd Orion nog aan boord van een Delta IV Heavy-raket gelanceerd).