Kamer wil kennis over doorgeven privacygegevens scholieren

De Tweede Kamer legt zich er niet zomaar bij neer bij het bericht van staatssecretaris Sander Dekker dat basisscholen privégegevens van kinderen doorgeven aan uitgeverijen. Om te beoordelen of dit in strijd is met de privacywetgeving, gaat zij meer informatie inwinnen van deskundigen.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in gesprek met scholieren in het kantoor van Google over de toekomst van het onderwijs.
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker in gesprek met scholieren in het kantoor van Google over de toekomst van het onderwijs. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Tweede Kamer legt zich niet zomaar neer bij het bericht van Sander Dekker dat basisscholen privégegevens van kinderen mogen doorgeven aan uitgeverijen. Dat besloten de fracties vandaag, meldt persbureau ANP. De Kamer nodigt binnenkort deskundigen en betrokkenen uit om verdere informatie rondom de privacykwestie in te winnen. Daarna volgt een debat met staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Het is het antwoord van de Kamer op een brief van Dekker, die schrijft dat scholen persoonsgegevens mogen doorgeven als dat nodig is voor het onderwijsproces. De uitgevers van digitaal lesmateriaal gebruiken de informatie bij hun computerlesprogramma’s. Volgens Dekker is daarvoor geen toestemming van de ouders nodig, maar de leden van de Tweede Kamer willen zeker weten dat dit niet in strijd is met de privacywetgeving.

Gebruik van gegevens

Dekker stelt wel dat het gebruik van gegevens tot een minimum beperkt moet blijven. Daarbij komen er nog extra maatregelen en afspraken om de privacy beter te waarborgen.

Nog meer verwijten

Fracties verweten Dekker eerder dat hij een rapport over het onderwerp bewust zou hebben achtergehouden. De staatssecretaris ontkent dat. Volgens hem was het rapport allang openbaar; het is in september op de website van Rijksoverheid geplaatst.