Kabinet: jeugdzorg gemeenten geregeld

De inkoop van de jeugdzorg is geregeld: overal in Nederland kunnen kinderen en gezinnen volgend jaar bij hun gemeente terecht voor jeugdzorg. Dat hebben de staatssecretarissen Van Rijn (VWS, PvdA) en Teeven (Justitie, VVD) gisteren per brief gemeld aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari aanstaande wordt alle jeugdzorg een gemeentelijke taak. Een maand geleden bleek nog dat ruim de helft van de vierhonderd gemeenten de contracten met jeugdzorginstellingen niet had getekend. Het rijk sloeg alarm en dreigde met een ingrijpende maatregel: het zou in de traagste gemeenten zelf de zorginkoop gaan regelen en de lokale autonomie dus ontkrachten.

Zover komt het dus niet. „Er is echt keihard gewerkt”, zegt een woordvoerder van Van Rijn.

De commissie die toeziet op de overheveling van de jeugdzorg, onder leiding van de Rotterdamse oud-wethouder Leonard Geluk, reageert minder opgetogen. Een woordvoerder: „Het rijk zegt nu: joepie, alle contracten zijn getekend. Maar pas volgend jaar zal blijken of de continuïteit van de jeugdzorg gegarandeerd is. Instellingen gaan nu het geld van alle contracten opsommen, en zich afvragen: redden wij het zo, wat voor personele maatregelen moeten we nemen, moeten we vragen om extra geld?”

De haast van gemeenten om de inkoopdeadline van 1 december maar niet te missen, heeft bovendien elders zijn tol geëist. Er was geen tijd en mankracht over om goede afspraken te maken met huisartsen. „Veel” gemeenten, schrijven de staatssecretarissen zonder aantallen te noemen, hebben nog geen afspraken met huisartsen over het doorverwijzen van kinderen naar specialistische zorg. Van alle gemeenten heeft 40 procent nog geen systeem klaar om de rekeningen van jeugdzorginstellingen te betalen. En liefst acht op de tien gemeenten hebben hun cliënten nog niet verteld wat er volgend jaar voor hen verandert. Van Rijns voorlichter: „Dit is ontzettend belangrijk. De meeste aandacht moet nu uitgaan naar de cliënten.”