Jij bent een museumdirecteur die niet te veel vastzit in het verleden

2006-04-01 17:42:53 EINDHOVEN - Het Eindhovense gezin Schlechtriem verhuisde zaterdag voor een nachtje naar een woning uit de IJzertijd. Vader, moeder en de vier kinderen van 14, 12, 10 en 8 jaar zijn de eerste bewoners van het nieuwe Slifferthuis, dat zaterdagmiddag in het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven werd geopend. ANP PHOTO BERT JANSEN
2006-04-01 17:42:53 EINDHOVEN - Het Eindhovense gezin Schlechtriem verhuisde zaterdag voor een nachtje naar een woning uit de IJzertijd. Vader, moeder en de vier kinderen van 14, 12, 10 en 8 jaar zijn de eerste bewoners van het nieuwe Slifferthuis, dat zaterdagmiddag in het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven werd geopend. ANP PHOTO BERT JANSEN

Functie: Museumdirecteur
Bedrijf: Eindhoven Museum
Wat valt op aan de vacature: Eindhoven Museum wil “instellingen en initiatieven op het gebied van cultuurhistorie en erfgoed” aan elkaar verbinden.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je hebt de leiding over Eindhoven Museum, een  archeologisch openluchtmuseum over de ijzertijd en de middeleeuwen in Brabant. Het bestaat momenteel uit een historische collectie met voorwerpen uit vooral de negentiende en twintigste eeuw en een ‘erfgoedpark’, een reconstructie van gebouwen uit de prehistorie tot aan de vijftiende eeuw.

Leuk natuurlijk, maar het mag best een beetje moderner. “Het erfgoedpark blijft de fysieke basis van het museum, maar we proberen ook het concept van een statisch museum los te laten”, zegt huidig directeur Luc Eekhout. En dus wordt er een programma ontwikkeld dat zichtbaar maakt hoe Eindhoven de vijfde stad van Nederland is geworden. Aan jou om de 21 betaalde werknemers en 200 vrijwilligers die dat moeten gaan uitvoeren, aan te sturen.

Wat verdient dat?

Bij een voltijdse aanstelling tussen de € 5.000 en € 5.500 bruto per maand.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige directeur vertrekt naar Kasteel Heeswijk.

Wat voor een collega moet je zijn?

Je moet niet te veel vastzitten in het verleden, nieuwe dingen durven uitproberen. Je moet creatief zijn en met frisse ideeën  komen. Daarnaast moet je in staat zijn om samen te werken met uiteenlopende partners voor de samenstelling van het programma in de stad.

De ene dag zit je om tafel met het Broederschap der Handelse Processie om te overleggen over een themadag over bedevaarten, een dag later bezoek je een moskeedirecteur voor een programma over de historische ontwikkeling van moskeeën in de stad. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de meerjarenbegroting dus zakelijk inzicht is wel handig.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het is geen klassiek museum, daar moet je van houden. “Moeilijk is misschien ook dat Eindhoven nog wat moet wennen aan de eigen geschiedenis”, zegt Eekhout.

“Veel mensen zijn alleen met de toekomst bezig en minder met de roots van de eigen gemeenschap.”

Daar moet jij wat op verzinnen. Die Eindhovense roots hoef je zelf overigens niet te hebben. “De stad is zelf ook 40 procent import.”

    • Marieke ten Katen