Inflatie naar 1 procent door daling benzineprijs

Parfum is goedkoper dan vorig jaar, speelgoed iets duurder. Maar over de hele linie blijft de prijs van consumptieartikelen vrijwel gelijk, al een jaar lang.

De inflatie is in november gedaald naar 1 procent; in oktober was dit nog 1,1 procent. Oorzaak van de lichte daling is de goedkopere benzine. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend.

In november kostte een liter euroloodvrije benzine gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. In vergelijking met oktober 2012 is een tankbeurt van 25 liter nu 5 euro goedkoper. De benzine is goedkoper dankzij de sterke daling van de olieprijs.

Een vat ruwe Brent-olie kostte in november 80 dollar, het laagste niveau in ruim vier jaar. De waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar zorgde voor een rem op de daling van de benzineprijs.

De inflatie was dit jaar het hoogst in januari: 1,4 procent. Daarna schommelde het cijfer – steeds ten opzichte van dezelfde maand in 2013 – rond de 1 procent. De prijs van consumptiegoederen en diensten steeg nauwelijks. Voor Sinterklaas betekent het dat cadeauartikelen als chocolade, boeken, dvd’s, parfums en sieraden goedkoper zijn dan vorig jaar. Alleen speelgoed en snoep werden duurder.

Producten die in november het sterkst veranderden in prijs zijn audio, video en computer (9,1 procent goedkoper), telefoons, bel- en internetdiensten en (pakket)post (5,4 procent goedkoper), hotelovernachtingen (5,8 procent duurder) en melk, kaas en eieren (4,7 procent duurder).

De Nederlandse inflatie is gelijk aan die in de eurozone. De HCIP, de geharmoniseerde consumentenprijsindex die wordt gebruikt om de inflatie in Europese landen te vergelijken, geeft een ander cijfer dan het CBS, omdat in het HICP de kosten van de eigen woning buiten beschouwing blijven. Op deze manier berekend is de Nederlandse inflatie 0,3 procent, hetzelfde als het gemiddelde in de eurozone.

Oostenrijk heeft met 1,4 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Spanje en Griekenland hebben een negatieve inflatie. De Europese Centrale Bank zou vandaag bespreken of er maatregelen moeten worden genomen om de inflatie te verhogen. De ECB streeft naar prijsstabiliteit en daarvan is sprake als de inflatie onder, maar dichtbij 2 procent ligt.

Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de verkoop in de detailhandel dit jaar licht stijgt, na zes jaar van daling. De omzet zou 0,75 procent hoger uitkomen dan vorig jaar. December zorgt altijd voor een flinke groei. Zes op de tien consumenten zeggen van plan te zijn om deze maand ongeveer evenveel te besteden als vorig jaar. Zeven op de tien zegt aan sinterklaas en kerst een bedrag tot 200 euro te besteden.

ABN Amro ziet een bedreiging voor het herstel door de trend om prijzen zo laag mogelijk te houden. Winkeliers lokken klanten met aanbiedingen en kortingen. De uitverkoop begint vroeger, met steeds hogere kortingen, vooral bij kledingzaken. Volgens de bank verdwijnt het onderscheidende effect, omdat de hele sector op prijs probeert te concurreren.