Inflatie iets gedaald door lage benzineprijzen

De inflatie is iets gedaald, van 1,1 procent in oktober naar 1,0 procent in november. De daling komt doordat automobilisten per liter brandstof minder hoefden af te rekenen dan een jaar geleden.

De lage benzineprijzen zorgden in november voor een iets lagere inflatie.
De lage benzineprijzen zorgden in november voor een iets lagere inflatie. Foto ANP / Bart Maat

De inflatie is iets gedaald, van 1,1 procent in oktober naar 1,0 procent in november. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek zojuist bekendgemaakt. De daling komt doordat automobilisten per liter brandstof minder hoefden af te rekenen dan een jaar geleden.

In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro. Voor een tankbeurt van 25 liter benzine zijn automobilisten hierdoor nu 5 euro minder kwijt dan in oktober 2012, toen de prijzen piekten op 1,83 euro per liter.

Gevolg daling olieprijzen

De daling van de brandstof komt door de forse daling van de olieprijzen de afgelopen maanden. In november kostte een vat Brent-olie 80 euro, het laagste niveau in ruim vier jaar. De daling van de benzineprijs werd wel geremd doordat de euro minder waard werd ten opzichte van de dollar en olie in dollars wordt afgerekend.

De inflatie schommelt al het hele jaar rond de 1 procent.

Lees ook bij NRC Q: De zeven gevolgen van de lage olieprijs (ja, de benzine is goedkoper)