‘Honderdduizenden hebben moeite met betalen eigen risico’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Honderdduizenden Nederlanders hebben moeite met het betalen van het verplichte eigen risico van 360 euro. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanochtend. Bij zorgverzekeraar VGZ zouden nu al 250.000 betalingsregelingen lopen en ook bij andere verzekeraars zouden de aantallen sterk oplopen.

Volgens de krant is er sinds 2012 sprake van een vervijfvoudiging. In het afgelopen jaar zou het aantal mensen met een betalingsregeling bij VGZ met 100.000 zijn gestegen. Zilveren Kruis heeft inmiddels ook 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico, 80.000 meer dan in 2013. Ten slotte is bij Menzis een zelfde trend te zien, aldus de krant.

Hoger eigen risico, lagere premie

Het eigen risico is sinds dit jaar 360 euro, waar een vrij hoge premie bij hoort. Deze maandelijkse premie kan worden verlaagd, maar dat heeft wel als gevolg dat het eigen risico verder stijgt naar maximaal 850 euro. De afgelopen jaar steeg het eigen risico flink. Zes jaar geleden was dit nog 150 euro.

Vorige maand werd bekend dat zorgverzekeraar CZ de premie verhoogt met 4,60 euro. Ook Ohra verhoogt de maandelijkse premie - met ongeveer vier euro. De stijging van 4,8 procent is een stuk minder dan bij VGZ, waar deze week bekend werd dat het bedrag met minimaal zes euro (zeven procent) omhoog gaat.

Lees ook op NRC Q: Nog vier weken om over te stappen: dit zijn de valkuilen