Hockeysters ten koste van Duitsland naar halve finale Champions Trophy

Lidewij Welten (L), die haar 101e interland speelde, en Maartje Paumen van Nederland.
Lidewij Welten (L), die haar 101e interland speelde, en Maartje Paumen van Nederland. ANP / Bas Czerwinski

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben vanmiddag plaatselijke tijd met een benauwde zege op Duitsland de halve eindstrijd van de Champions Trophy bereikt. In het Argentijnse Mendoza werd met 1-0 gewonnen, maar ontsnapte Oranje kort voor tijd twee keer aan een gelijkmaker.

Duitsland werd door een doelpunt van Michelle van der Pols, vlak na het begin van het vierde kwart, met 1-0 verslagen. In de halve finale neemt de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne het zaterdag op tegen de winnaar van het duel tussen het gastland en China. Die landen treffen elkaar later op vandaag in het bloedhete Mendoza.

Vandaag hadden de hockeyvrouwen moeite met het spel te maken. Kansen werden nauwelijks gecreëerd en Duitsland had met twee strafcorners in het tweede kwart meer aanspraak op de openingstreffer. In het daaropvolgende kwart kreeg Oranje wat overwicht; Valerie Magis en Naomi van As kwamen in kansrijke positie.

Van der Pols wist Nederland kort na het begin van het vierde kwart dan toch op voorsprong te brengen. De speelster van het Bilthovense SCHC scoorde met een indrukwekkende backhand, tevens pas het eerste doelpunt van Nederland dat niet uit een standaardsituatie viel.

In de laatste seconden van de wedstrijd zag Duitsland een in eerste instantie gegeven strafcorner geannuleerd worden na ingrijpen van de videoscheidsrechter. Daarna was misschien wel de beste kans van de wedstrijd voor Nina Hasselmann, maar de Duitse wist een ogenschijnlijk eenvoudige intikker slechts in het zijnet te werken.