Heroïnetesten te koop in Amsterdam, voor 2 euro

Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroine.
Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroine. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vanaf vrijdag zijn in ruim dertig smartshops in Amsterdam testen te koop die aantonen of gekochte drugs witte heroïne bevatten. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan tegen de gemeenteraad.

In de hoofdstad is witte heroïne verkocht als cocaïne. De afgelopen drie weken vielen er drie doden en werden meerdere mensen onwel doordat ze de witte heroïne gebruikten terwijl ze dachten dat het cocaïne was.

De verkoop van de drugstests moet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Drugstest-teams op straat

Zo’n test kost 2 euro. Behalve verkrijgbaar in smartshops zijn er ook speciale teams op straat die de tests bij zich hebben. Via matrixborden, posters, flyers en sociale media wordt toeristen gewezen op de mogelijkheid de drugs te controleren.

Als heroïne wordt aangetroffen, dan wordt verzocht contact op te nemen met de GGD. Zo hoopt de gemeente Amsterdam de dealer op te sporen.

Witte heroïne

Witte heroïne is een zeldzame en dure drug. In Amsterdam is deze op straat verkocht als cocaïne, een veel goedkopere drug. De politie heeft dit nog nooit meegemaakt. Ook de GGD en verslavingskliniek Jellinek zijn verbaasd, en maken zich zorgen. Bij het snuiven van een te grote hoeveelheid heroïne kun je een ademstilstand krijgen. In Amsterdam staan op verschillende plekken grote waarschuwingsborden met teksten als “Ignore street dealers” en “Extremely dangerous cocaine is sold to tourists“, onder andere op het Leidseplein, het Rembrandtplein en het Weteringcircuit.

20 rechercheurs

Bij de politie werken twintig rechercheurs op de zaak. Ze vermoedt dat de gevaarlijke drugs worden verkocht door één dealer. Waarom is onduidelijk: de straatprijs van witte heroïne ligt vijftig tot honderd procent hoger dan die van cocaïne. De Amsterdamse politie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die leidt tot opsporing van de dealer.

Veel slachtoffers

Een 22-jarige Britse toerist die eind oktober het spul in Amsterdam kocht en opsnoof, overleed later aan de gevolgen. Op 7 november raakten drie Britse toeristen onwel na het snuiven van de heroïne, ze zakten in elkaar op straat en werden opgenomen in het ziekenhuis. En op 25 november werden twee Britse toeristen dood gevonden in hun hotelkamer, waarschijnlijk ook door het gebruik van witte heroïne.

In totaal werden in de afgelopen drie weken veertien mensen ernstig onwel door het gebruik van heroïne waarvan ze dachten dat het cocaïne was. De slachtoffers, allemaal tussen de twintig en dertig jaar oud, kunnen zich meestal niet meer herinneren wat er is gebeurd.