Hardlopend op zoek naar afval, dat is goed voor je karma

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Karma-running over de grachtengordel
Wie: Trainer en oprichter Angélique Heijligers van Stadswild en veertig deelnemers, onder wie internist Chris Bronwasser en Eva van de Belt en Anneke Schoonhoven van De Nederlandsche Bank.

Het is nacht. Veertig paar voeten roffelen over een uitgestorven Noordermarkt in Amsterdam. Een bende plunderaars, ze stormen door de stad. Bewapend met fluorescerende hesjes, bidons en hartslagmeters. Met strijdkreten als Fietser!, Paaltje!, en Stoep!. Dit zijn de ‘karma-runners’. Al rennend over de grachten, tijgerend over bruggetjes, springend over stoepen zijn ze op zoek naar hun buit: afval.

What goes around comes around

Want we zorgen voor nogal wat afval, vaak zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Dat vindt initiatiefnemer en trainer Angélique Heijligers. “Probeer in de supermarkt maar eens iets te kopen wat niét in plastic verpakt is.” En: “Wie maakt zich niet zo nu en dan schuldig aan het op straat uitspugen van een kauwgompje?” Tja. Gelukkig kunnen we ons karma (‘what goes around comes around’) wat opkrikken door mee te doen met de karma-run: een uur lang rennen en oefeningen doen in de stad, terwijl je al het afval dat je tegenkomt verzamelt. Alle goedheid wordt daarna meteen beloond met een gratis yogales.

Normaal gesproken woelt internist Chris Bronwasser met zijn handen in de buik van zijn patiënten, nu graait hij in de goot naar lege sigarettenpakjes. “Het liefst word ik full-time karma-runner.” Al heeft hij als arts natuurlijk al enorm veel karma-credits. “Maar meer is altijd beter.” Zijn vuilniszak is nog lang niet vol.

Heel erg netjes

Eva van de Belt en Anneke Schoonhoven rennen ook mee. Ze werken samen bij De Nederlandsche Bank. Schoonhoven is toezichthouder en controleert of verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen zich wel aan de regels houden. “Ik ben dus op zoek naar woekerpolissen enzo.” En als ze mensen daarop aanspreekt krijgt ze “best veel negativiteit over zich heen”.  Even lekker rennen helpt dan om weer rustig te worden. Collega Van de Belt herkent dat. “Ik houd toezicht op de toezichthouders, ook niet makkelijk.” Dus dook ze in mantelpak de Nederlandsche Bank-wc in en kwam er in haar sportpak weer uit.

In 'de plank' tot de hele grachtengordel schoon is. Goed voor je karma.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Heijligers wijst een paar mensen aan. “Jullie gaan rondrennen tot je twee stuks afval in je zakje hebt. De rest: in de plank tot ze terug zijn!” Gekreun. Duurt lang. Duurt heel lang. “Sorry, het is hier gewoon heel erg netjes!”, roept een van de afvalzoekers. Zo gaat het nog wel even duren met dat goede karma. Volgende keer misschien toch maar ergens anders dan op de grachtengordel afspreken.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken