Graphic of the day

Deze vijf grafieken bezorgen Poetin hoofdpijn

Foto ANP
Update 11:39 President Poetin heeft zijn speech beëindigd. Rusland moet economisch en politiek onafhankelijker  worden van de rest van de wereld, zei hij. Ook  verdedigde hij de Russische annexatie van de Krim. Tijdens de speech daalde de roebel verder in waarde, van 52,6 naar 53,3 ten opzichte van de dollar.

Ken je die van Vladimir Poetin, de olieprijs en de waarde van de roebel ten opzichte van de dollar? Ze bereiken volgend jaar allemaal de 63. Die grap doet de ronde in het Kremlin, en hij illustreert waar Russische beleidsmakers zich momenteel zorgen over maken (niet de verjaardag van de president).

Vandaag houdt Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement, een soort State of the Union van Rusland. Ongetwijfeld klinkt de Russische president als vanouds: overtuigd en patriottisch. In werkelijkheid heeft hij grote zorgen, nu de Russische economie zowat op instorten staat. Poetins grootste hoofdpijndossiers in vijf grafieken:

De olieprijs daalde dit jaar meer dan dertig procent

Dat komt door de toegenomen productie van (schalie)olie en de matige groei van de wereldeconomie. Het recente besluit van de OPEC om de productie niet te beperken, duwde de olieprijs verder omlaag.

Deze week zakte de prijs van een vat Noordzee-olie naar 67,53 dollar, het laagste punt in vijf jaar. En analisten verwachten dat het dieptepunt nog niet is bereikt. Vandaar dat ze in het Kremlin grappen dat de olieprijs nog wel op de 63 komt, net als de president en de koers van de roebel.

Daardoor komt de economie tot stilstand

Olie is Ruslands grootste exportproduct: het land zou 100 miljard dollar per jaar mislopen door de lage olieprijs. Vandaar dat de Russische minister van Financiën onlangs een recessie voorspelde.

En keldert de koers van de roebel

Nadat het kartel van olieproducerende landen OPEC vrijdag had aangekondigd de olieprijs verder te laten dalen, zakte maandag bij opening van de beurs de koers van de roebel in elkaar. De munt daalde in één dag met 5 procent in waarde ten opzichte van de dollar, de grootste koersval sinds de financiële crisis die het land in 1998 doormaakte. Je betaalt nu 55 roebel voor een dollar (of 0,018 dollar voor een roebel) en dat betekent dat de roebel volgend jaar nog 15 procent in waarde moet dalen om de grap die in het Kremlin wordt verteld compleet te maken.

Ondertussen schiet de inflatie omhoog

De westerse sancties en de daling van de roebel maken het leven in Rusland duurder. De inflatie bedroeg op het laatste meetmoment in oktober al 8,3 procent, maar stijgt naar verwachting boven de 10 procent in januari. Dat is behalve voor de Russische bevolking ook een probleem voor de centrale bank: die kan momenteel weinig doen om de inflatie tegen te gaan zonder de economie nog meer pijn te doen.

En slinken de valutareserves van de centrale bank

Als een van de grootste olieproducenten ter wereld, heeft Rusland enorm veel dollars in kas (want olie wordt afgerekend in dollars). Deze valutareserves heeft het Kremlin altijd gebruikt om in moeilijke tijden de roebel te ondersteunen. Dit jaar had die strategie weinig succes: de centrale bank gebruikte bijna 20 procent van zijn buitenlandse valuta om roebels op te kopen, terwijl de Russische munt blijft kelderen.

Volgens persbureau Bloomberg wijzen Poetins economische adviseurs hem op zijn als laatste overgebleven optie: door een drastische wijziging van het buitenlandbeleid kan het land onder de westerse sancties uit komen. Maar, zegt het persbureau, daar zou Poetin niks van willen weten.