Golden Girls zijn terug op het WK

De estafettevrouwen openen de WK kortebaan in Doha met een verrassende wereldtitel op de 4 x 200 meter vrije slag.

Femke Heemskerk (links) feliciteert slotzwemsterSharon van Rouwendaal. RechtsRanomi Kromowidjojo.
Femke Heemskerk (links) feliciteert slotzwemsterSharon van Rouwendaal. RechtsRanomi Kromowidjojo. Foto Getty Images

Oude tijden herleefden, gisteravond in Doha. Iets meer dan twee jaar na het afscheid van Marleen Veldhuis richtte een vernieuwd kwartet Golden Girls zich op, bij de WK kortebaan (25 meter) in de hoofdstad van Qatar.

Voor de start van de 4 x 200 meter vrije slag waren Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal niet veel meer dan een outsider, maar ze eindigden de estafette als wereldkampioenen. En ze deden het in stijl, in het Hamad Aquatic Centre, met een geweldige hap uit het wereldrecord. Met een eindtijd van 7.32,85 minuten waren de Nederlandse zwemsters liefst 3,09 seconden sneller dan het oude wereldrecord, dat in 2010 door China werd gezwommen. De Chinese vrouwen werden gisteravond tweede op vier seconden van Nederland. De bronzen medaille was voor de Australische ploeg.

De prestatie van de Nederlandse vrouwen – slechts met vijf zwemsters aanwezig in Doha – is opmerkelijk. De 4 x 200 meter estafette was de laatste jaren nooit de favoriete afstand van het viertal. Jarenlang stonden zij aan de wereldtop op de 4 x 100 meter, met een olympische titel in 2008 (Beijing) en zilver in Londen (2012). Toch werden ze in hun topjaar 2008, op de WK kortebaan in Manchester, ook al eens wereldkampioen, met een wereldrecord, op de dubbele afstand.

Voor de rassprintsters Dekker en Kromowidjojo is 200 meter eigenlijk net iets te ver – zij zwemmen die afstand vrijwel nooit. Maar zij werden ruimschoots gecompenseerd door Heemskerk, die met een splittijd van 1.51,22 veruit de snelste was, en slotzwemster Van Rouwendaal, die al het hele jaar in bloedvorm verkeert. Zij was in augustus de koningin van de EK zwemmen in Berlijn, met onder meer een Europese titel op de 10 kilometer in open water.

Voor Van Rouwendaal, die in het Zuid-Franse Narbonne traint bij de Franse trainer Phillippe Lucas, was het gisteren de eerste wereldtitel. Van Rouwendaal gaf na afloop toe dat ze van tevoren flink zenuwachtig was geweest. Zij kreeg als slotzwemster de rol van afmaker toebedeeld, vooral vanwege haar sterke racementaliteit. „Ik was wel heel erg zenuwachtig, want ik wilde het niet verpesten”, zei ze naderhand tegenover het ANP. „Als ik tweede zou worden, was ik toch de slechterik, maar gelukkig gebeurde dat niet.”

De Nederlandse vrouwen verwachten overigens niet dat ze met deze estafette ook op de olympische langebaan (50 meter) veel kans maken tegen de wereldtop. „Dat is echt andere koek”, zei Heemskerk gisteren tegen de NOS. En Kromowidjojo: „Ik denk niet dat ik nog vaak een 200 meter zwem, en zeker niet op de 4 x 200. Kortebaan is toch wel anders dan langebaan. Ik hoop dat de junioren nu kijken en smikkelen en over een paar jaar die 200 doen, want ik houd het bij de 50 en 100.”

Voor drievoudig olympisch kampioene Kromowidjojo betekent het goud in Qatar een mooie opsteker. Zij kampte het afgelopen jaar met tal van problemen, voor een groot deel in gang gezet door het vertrek van haar coach en mentor Jacco Verhaeren, die bondscoach van Australië werd.

De Groningse vond eerst onderdak bij coach Marcel Wouda, stapte daarna over naar de jonge Christiaan Sloof, maar haalde nooit meer haar niveau van de Olympische Spelen in Londen. Drie maanden geleden sloeg ze zelfs de EK langebaan in Berlijn over. Nu wordt ze in Eindhoven getraind door Patrick Pearson.

Kromowidjojo (52,66 seconden) plaatste zich vanochtend in de series van de 100 meter vrije slag eenvoudig voor de halve finales van vanavond. Ook Heemskerk komt daarin uit. Zij was vanochtend de snelste met 52,44.

Dekker keerde vanochtend weer terug naar haar vertrouwde vlinderslag. In de series van de 50 meter zwom ze zich overtuigend naar de halve finale (25,61). De Zweedse Sarah Sjöström was met 25,08 de snelste in de ochtendsessie.