Gemeenten geven geen vervolg aan eis gereguleerde wietteelt

ANP / Robin Utrecht

Gemeenten die van minister Ivo Opstelten hebben geëist dat ze mogen experimenteren met gereguleerde wietteelt, ondernemen nauwelijks actie om dit in de praktijk te brengen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad (€) langs 13 grote coffeeshopgemeenten. Het overgrote deel van de gemeenten stelt nu zonder groen licht van de minister geen concrete experimenten te starten.

Vorig jaar tekenden 54 Nederlandse gemeenten het manifest ‘Joint Regulation’, waarin minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) opgeroepen werd wietteelt te reguleren, en als dat niet mogelijk was zou hij lokale experimenten moeten toestaan. De gemeenten willen wietteelt in eigen hand nemen, zodat ze de kwaliteit kunnen controleren (volksgezondheid) en criminele groepen buitenspel willen zetten. Deze exploiteren nu nog vaak wietkwekerijen, waarvan een deel is bestemd voor illegale bevoorrading van coffeeshops en een ander deel voor buitenlandse export.

Dat de gemeenten geen actie ondernemen na het tekenen van het manifest toont aan de ene kant de macht van Opstelten, die tot dusver categorisch weigert te luisteren naar de roep van burgemeesters om experimenten met gereguleerde wietteelt. Aan de andere kant laat het zien dat het manifest Joint Regulation minder waard is dan het zich liet aanzien.

‘Daadwerkelijk plannen maken zeer ingewikkeld’

De tekengraagte was groot onder burgemeesters en wethouders, maar tot concrete resultaten leidde het nauwelijks. Mede-auteur Paul Depla, burgemeester van Heerlen:

“Dat verbaast me niet. Het is makkelijk om een manifest te tekenen, maar om daadwerkelijk plannen te ontwikkelen voor gereguleerde wietteelt is zeer ingewikkeld.”

Cannabis Social Clubs

Er zijn drie gemeenten die wél concrete plannen maken: Utrecht, Heerlen en Eindhoven. In Heerlen en Eindhoven werken de burgemeesters, op aandringen van de gemeenteraad, een concreet plan uit om onder overheidscontrole cannabis te gaan telen. In welke vorm dat moet gebeuren, maken beide steden volgend jaar duidelijk.

Utrecht wil lokale ondernemers helpen om Cannabis Social Clubs op te zetten; verenigingen die een kleine hoeveelheid wiet telen voor hun leden. In Amsterdam is enkele maanden geleden zo’n eerste club begonnen. De gemeente en het OM weten ervan, maar hebben tot dusver niet ingegrepen.

Pas actie na ‘ja’ Opstelten

De meeste gemeenten denken zonder toestemming van minister Opstelten geen plannen te mogen maken voor experimenten. Een woordvoerder van de gemeente Haarlem: “We gaan pas iets doen indien de minister groen licht geeft.”

In Nijmegen diende een wietkweker dit jaar al een concrete aanvraag in om op legale wijze en onder toezicht van de gemeente te mogen telen voor coffeeshops. Dat weigerde de gemeente. Het liet de ondernemer weten dat het college en de burgemeester “niet beschikken over de wettelijke bevoegdheid” om een dergelijke vergunning te verlenen”.

Lees ook in NRC Handelsblad: De rechter kan de achterdeur van de coffeeshop openen (€)