Eurlings: onthullingen Russische dopingcultuur ‘ongelofelijk ernstig’

Camiel Eurlings noemt de onthullingen in de ARD-documentaire over dopingcultuur in Rusland “ongelofelijk ernstig”. Eurlings, het enige Nederlandse IOC-lid, vindt dat de onderste steen naar boven moet komen.

Eurlings vindt de dopingonthullingen ''ongelofelijk ernstig''.
Eurlings vindt de dopingonthullingen ''ongelofelijk ernstig''. Foto ANP / Lex van Lieshout

Camiel Eurlings noemt de onthullingen in de ARD-documentaire over dopingcultuur in Rusland “ongelofelijk ernstig”. Eurlings, het enige Nederlandse IOC-lid, vindt dat de onderste steen naar boven moet komen. “Als bewezen wordt wat er in de reportage is uitgezonden, dan kan dit niet zonder consequenties blijven”, zegt hij tegen de NOS. Eurlings wil bovendien dat er aanvullend onderzoek moet komen om meer bewijs te krijgen.

Uit een reportage van de Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt voor de tv-zender ARD bleek gisteravond dat er in Rusland sprake is van een dopingsysteem. Russische sporters gebruiken op grote schaal doping en worden daarbij geholpen door hun trainers en gedekt door nationale federaties. Zelfs het antidopinginstituut Rusada, het dopinglaboratorium in Moskou en het ministerie van Sport dekken de sporters.

Eurlings zegt verder:

“De IAAF is al begonnen met een onafhankelijk onderzoek en daar is het IOC en het WADA nauw bij betrokken.”

Ook benadrukt hij dat ‘schone sport’ voor het huidige IOC onder leiding van voorzitter Thomas Bach absolute prioriteit heeft.

“Dat is heel belangrijk voor de gezondheid van de sporters, de eerlijkheid van de competitie en voor de voorbeeldfunctie van de sporters richting de samenleving en de jeugd.”

Henk Stouwdam, onze sportredacteur, schreef vanmiddag in de krant over het schandaal en betrokken atleten, waaronder hardloopster Yulia Stepanova:

Volgens Stepanova is er in de Russische atletiek sprake van bovenaf opgelegd dopinggebruik. Haar is door coaches altijd verteld dat presteren en gebruik hand in hand gaan. Spil in dat systeem is hoofdcoach Alexey Melnikov van de Russische atletiekbond.

Lees hier meer over het dopingschandaal in Rusland.