Samsom sluit schaliegas uit, zijn partij houdt opties open

Foto ANP

Gaan we nou naar schaliegas boren of niet? Verwarring in de Haagse wandelgangen. PvdA-leider Diederik Samsom zegt ‘nee’, zijn eigen fractie sluit niets uit en ondertussen doet het kabinet onderzoek naar proefboringen.

De onduidelijkheid begon gistermiddag, toen Samsom op de radio verklaarde dat hij boren naar schaliegas „volstrekt onnodig” vindt. Hij herhaalde dat standpunt ’s avonds tijdens een debat in de Tweede Kamer over klimaatbeleid. Boren naar schaliegas „hoort niet bij de toekomst van Nederland”, aldus Samsom.

Schaliegas wordt gewonnen door fracking, een techniek die kan leiden tot de vervuiling van bodem en grondwater. De mogelijke toepassing van deze techniek stuit internationaal en ook in Nederland op veel verzet. Samsom: „Dat gaan we dus niet doen”.

Coalitiepartner VVD reageerde verrast op Samsoms stelligheid. Het kabinet laat namelijk – met instemming van de PvdA – wel onderzoek doen naar mogelijke proefboringen.

Op basis van de uitkomst van deze proeven wil minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) halverwege volgend jaar een besluit nemen over wel of niet boren. En dat onderzoek, zo verklaarde Samsom gisteren in de Tweede Kamer, mag gewoon doorgaan. „Ik ben nooit tegen onderzoek – naar wat dan ook.”

Om de verwarring compleet te maken, verklaarde Tweede Kamerlid Jan Vos, die namens de PvdA het woord voert over energie, weer nét iets anders dan zijn politieke baas. Als schaliegas onverhoeds toch „op een schone en veilige manier” kan worden gewonnen, aldus Vos, dan zal er opnieuw moeten worden bekeken of boringen kunnen worden toegestaan.

Voorlopig ligt alles nog open.