Een valkuil voor burgemeester Hoes

Positie Maastrichtse burgemeester wankelt door nieuwe onthullingen over zijn privéleven. En een tweede termijn stond al ter discussie.

„Iets dat privé was, is publiek geworden en dat is pijnlijk. Of en hoe we dat met de fracties gaan bespreken, is aan ons.” Meer wilde Frans Bastiaens, vicevoorzitter van de Maastrichtse gemeenteraad en voorzitter van de PvdA-fractie, gisteravond niet kwijt na twee uur beraad tussen volksvertegenwoordigers en burgemeester Onno Hoes (VVD). Alle andere betrokkenen zwegen.

De verklaring was geen unanieme steun in de rug van de burgemeester, maar ook geen heldere motie van wantrouwen. Het blijft daarmee onduidelijk of Hoes die nieuwe onthullingen over zijn privéleven politiek overleeft.

De burgemeester is opnieuw in opspraak gekomen, nu door de 20-jarige Robbie Hasselt. Die publiceerde op zijn website details over hun dates en internetconversaties. Pikante dialogen, en met name een door Hoes gestuurd screenshot van zijn werkagenda, vielen verkeerd bij een groot deel van de Maastrichtse politiek. De groite partijen eisten tekst en uitleg.

Vorig jaar december raakte Hoes al in de problemen nadat foto’s waren opdoken waarop hij zat te zoenen met een 25-jarige man in de lobby van een Maastrichts hotel. Even later dook een afbeelding van de blote torso van de burgemeester op waarmee hij zichzelf aanprees op de homo-datingapp Grindr.

De Maastrichtse volksvertegenwoordigers wijdden er toen een besloten beraad met Hoes aan. Na afloop daarvan bleek dat de burgemeester mocht blijven. De politiek kwam met een gezamenlijke verklaring. „De fractievoorzitters geven de burgemeester de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals dat een burgemeester betaamt.”

Drie fractievoorzitters van kleinere partijen vonden die boodschap erg omzwachteld en kwamen met een aanvullende verklaring: „Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties.”

Op grond van de verklaring die Bastiaens gisteren namens de raad aflegde, dienen zich twee vervolgscenario’s aan. Eén: het krediet van Hoes bij de raad is op en hij krijgt de gelegenheid zijn eigen aftocht te regisseren. Twee: de politiek zint op een manier om Hoes te laten ontkomen, omdat de scheidslijn tussen privé en publiek nu eenmaal schemerig is en de onthullingen nogal dubieus tot stand zijn gekomen. Robbie Hasselt zegt Hoes bewust in de val te hebben laten lopen. Van tv-programma PowNews kreeg hij naar een afspraak een verborgen camera mee. Die beelden werden gisteravond vertoond.

De jongste affaire komt bovenop een lopend debat in Maastricht over de toekomst van het burgemeesterschap van Hoes. Die heeft aangegeven graag een tweede termijn te willen. Sindsdien laten tegenstanders op internet flink van zich horen. Een peiling van D66 over de tweede termijn leverde meer deelnemers dan ooit op, en ruim 90 procent bleek tegen een verlengd burgemeesterschap van Hoes. Die zei daarna zich de kritiek aan te trekken, maar sprak ook het vermoeden uit dat die deels georkestreerd is. Volgens hem komt de oppositie mogelijk uit de hoek van coffeeshophouders die zich verzetten tegen zijn strenge drugsbeleid.