Doden bij gevechten in Tsjetsjeense hoofdstad Grozny

Een mediagebouw in Grozny met militanten erin is belegerd door de autoriteiten. Bij aanslagen in de hoofdstad van Tsjetsjenië zijn zeker negen doden gevallen.
Een mediagebouw in Grozny met militanten erin is belegerd door de autoriteiten. Bij aanslagen in de hoofdstad van Tsjetsjenië zijn zeker negen doden gevallen. Foto AFP / Elena Fitkulina

Bij gevechten in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny tussen militanten en de politie zijn tien doden gevallen. 21 mensen zijn gewond. Het is voor eerst in jaren dat Tsjetsjeense rebellen een grootscheepse aanval hebben uitgevoerd in de stad.

Tientallen separatistische en bewapende strijders bestormden vannacht een uitgeverij in Grozny en verschansten zich in een school in de stad. Volgens de lokale autoriteiten zijn drie verkeerspolitieagenten en zes militanten gedood. Nog onbevestigde bronnen spreken over ten minste tien dode agenten. De Tsjetsjeense autoriteiten zouden onderweg zijn om de resterende rebellen “te liquideren”.

Het Russische persbureau RIA Novosti heeft beelden van de belegering van het mediagebouw.

Stabiliteit

Met de aanslag lijkt een einde gekomen aan de door leider Ramzan Kadyrov hardhandig afgedwongen ‘stabiliteit’ in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek. Onze correspondent Steven Derix:

“De afgelopen jaren is het relatief rustig geweest in Tsjetsjenië, dat met harde hand wordt geregeerd door president en dictator Ramzan Kadyrov. Dat strijders kunnen doordringen tot de hoofdstad, is opmerkelijk. Er is gevochten rond een prominent gebouw midden de stad waar de Tsjetsjeense pers gevestigd is. Het ‘Dom Petsjtati’ (Huis van de gedrukte media) staat nu in brand. De gevechten in het centrum zijn bovendien nog niet afgelopen. Voor Kadyrov betekent dit gezichtsverlies: hij heeft de situatie in zijn hoofdstad niet onder controle.”