Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Moszkowicz tegen Moszkowicz en Moszkowicz

Max en David Moszkowicz eisen dat hun neef en collega-advocaat Yehudi Moszkowicz de naam van zijn kantoor, Moszkowicz Advocaten, verandert. Dat schrijft De Telegraaf.

Max en David, broers van Bram, menen dat hun achternaam meer is dan een naam. Het is een gedeponeerd merk en landelijk bekend. Daarom sommeerden zij hun neef zijn kantoor een andere naam te geven. De Maastrichtse Moszkowiczen dienden een klacht in bij het Benelux-Merkenbureau, maar die werd vorige week afgewezen.

Neef Yehudi zegt in de Telegraaf dat hij het een akelige zaak vindt. “Ik kreeg een sommatie in de bus, nota bene op de uitnodiging die ik ze stuurde voor de feestelijke opening van mijn kantoor”, aldus de Moszkowicz.

Vorig jaar zei Yehudi in Intermediar nog dat zijn bekende achternaam momenteel nauwelijks voordeel biedt. “Heb je het nieuws een beetje gevolgd?”, vroeg hij toen aan de journalist die hem interviewde, doelend op de affaires rondom oom Bram. Tot 1 januari 2013 had Yehudi Moszkowicz een kantoor samen met zijn moeder en collega-advocaat Marjolijn Vissers onder de naam Vissers & Moszkowicz Advocaten.

Unilever lid van de club van 100 miljard

Op de Amsterdamse beurs is Unilever onderdeel geworden van een zeer elitair gezelschap: bedrijven die minstens 100 miljard euro waard zijn. Tot gisteren bestond die vereniging uit één lid: Shell. Daar komt Unilever nu dus bij, constateert de Volkskrant.

De kans dat de olieboeren de koppositie aan de wasmiddel- en theezakjesproducent moeten afstaan lijkt gering aangezien Shell 181 miljard euro waard is.

De toename van de beurswaarde van Unilever is volgens analisten in de Volkskrant te danken aan het goede beleid en stabiele winst in een economisch moeilijke tijd.

Unilever teert op de opkomende markten in Latijns-Amerika, Azië en Afrika om de winst stabiel te houden. Analisten menen dat de overname voor 3,7 miljard dollar van Alberto Culver, een producent van haar- en verzorgingsproducten die in trek zijn in de opkomende wereld, daarom een slimme zet was.

Uber houdt veel van Amsterdam

De omstreden taxidienst Uber wil het kantoor in Amsterdam uitbouwen. Niet alleen zal het internationale hoofdkantoor van Uber in Amsterdam gevestigd zijn, ook het internationale ontwikkelingsteam verkiest de grachtengordel boven Silicon Valley. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Uber heeft volgens het FD ontwerpers en ontwikkelaars aangetrokken afkomstig van app-maker Moop, dat onder meer de apps van NRC Handelsblad ontwierp. Uber laat in het FD weten dat Amsterdam een mooie plek is omdat zo het bedrijf de concurrentieslag niet aan hoeft met andere techbedrijven. In Californië is dat wel het geval.

Uber mag dan kantoor houden in Amsterdam, sommige taxidiensten die het bedrijf aanbiedt zijn in Nederland illegaal. Er lopen rechtszaken tegen vier chauffeurs die in Amsterdam zonder taxivergunning ritten reden. De Telegraaf schrijft vandaag dat Uber desondanks in Den Haag en Rotterdam Uberpoppers bestellen. Uberpoppers zijn particulieren zonder vergunning die voor taxi spelen. Consumenten vinden deze particulieren vaak klantvriendelijker en goedkoper dan gewone taxi’s.

Wereldwijd strijdt Uber tegen de gevestigde taxi-orde. In Vietnam lijkt succes dichtbij. Uitgerekend het strak gecontroleerde en communistische land overweegt Uber te legaliseren, bericht de BBC vandaag.

    • Melle Garschagen