De Maserati was niet genoeg

Ex-directeur van corporatie Rochdale werd volgens justitie door zakenpartners omgekocht met geld, auto’s en appartementen.

Ex-directeur Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale bij het verhoor door de enquêtecommissie. Hij verscheen gisteren niet voor de rechter.
Ex-directeur Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale bij het verhoor door de enquêtecommissie. Hij verscheen gisteren niet voor de rechter. Foto ANP

Hij staat bekend als de voormalig directeur van een woningbouwcorporatie die zich rond liet rijden in een Maserati. Van de zaak. Maar Hubert Möllenkamp had aan deze Italiaanse sportwagen blijkbaar niet genoeg. En dus kreeg hij van de ene zakenpartner een kekke Volkswagen Beetle en van een andere een paar dure Mercedessen, waar zijn zonen in rond konden rijden.

Omkoping, betoogde het Openbaar Ministerie gisteren in de strafzaak tegen de voormalig directeur van woningcorporatie Rochdale, zijn vrouw en twee zakenpartners. Die partners zouden door Möllenkamp vol te stoppen met cadeaus en geldbedragen mooie zaken hebben kunnen doen met de woningcorporatie.

De zaak tegen de verdachten werd gisteren niet inhoudelijk behandeld. Het ging om een zogenoemde regiezitting, waarbij de verdachten ook niet aanwezig waren. De rechtbank liet weten dat de strafzaak waarschijnlijk pas volgend najaar begint.

Möllenkamp kreeg volgens justitie behalve de Beetle een zwembad, een dubbelappartement in Lelystad, een bedrag van 3 ton om een lening af te lossen en een Spaanse vakantievilla cadeau van Arie van E. Met deze zakenpartner deed Rochdale in de periode dat de omkoping plaats zou hebben gevonden zaken in de Amsterdamse Bijlmer en in Amsterdam-West. Van E. kocht met zijn bedrijf in die periode pakketten woningen van Rochdale.

Valse facturen

Zakenpartner Henk O. kocht Möllenkamp volgens justitie om met drie Mercedessen en geldbedragen van meer dan een half miljoen euro.

Ook de vrouw van Möllenkamp wordt door justitie vervolgd. Alberdien V. heeft volgens het OM in 2003 een valse factuur ingediend bij vastgoedbedrijf Multi Vastgoed. Ze stuurde een factuur van ruim 188.000 euro voor advieswerk dat ze volgens het OM nooit heeft uitgevoerd.

Möllenkamp liet volgens justitie niet alleen zijn vrouw genieten van zijn ‘neveninkomsten’. Justitie verwijt hem ook dat hij met de creditcard van de zaak in 2007 en 2008 voor 13.880 euro aan brandstof, etentjes, borrels en hotelovernachtingen afrekende. Ook declareerde hij bijna 20.000 euro aan kosten voor telefoons die zijn kinderen gebruikten.

Justitie maakte gisteren bekend dat het een ‘ontnemingsvordering’ van 2,4 miljoen euro tegen Möllenkamp heeft ingediend. Justitie eist van zijn vrouw ruim 783.000 euro terug als „wederrechtelijk verkregen voordeel”.

Recent heeft het OM de verdenking van meineed nog toegevoegd aan de beschuldigingen jegens Möllenkamp. Tijdens de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties verklaarde hij onder ede dat hij nooit „geld of gunsten” had aangenomen voor eigen voordeel.