Culturele elite China moet op linkse bijles

Chinese film- en televisieregisseurs, directies van de staatsfilm- en omroepbedrijven, scenarioschrijvers en acteurs moeten naar het platteland om „een correcte kijk op cultuur” te ontwikkelen. De eerste honderd „cultuurmakers” worden binnenkort naar boerderijen, arbeidersbarakken en de mijnen gestuurd om „socialistische waarden te herontdekken”, aldus een gisteren gepubliceerd decreet van de Staatsdienst voor Pers, Radio, Film en Televisie.

Het plan vloeit voort uit een recente toespraak van de Chinese partijleider en president Xi Jinping over de rol van de creatieve sector „in het bevorderen van het socialisme”. Xi, die ook „bizarre architectuur” op de korrel nam, heeft bouwers, schrijvers, tv- en filmmakers gewaarschuwd geen „slaven van de markt” te worden. Hij ziet „toenemende vulgariteit” en vindt dat veel werk „stinkt naar geld”.

De Chinese leider, die volgens zijn collega Obama in korte tijd in eigen land en daarbuiten een zeer machtig man is geworden, vindt dat architecten, schrijvers, kunstenaars en film- en tv-makers dreigen te vergeten dat zij „het volk moeten dienen”. Er worden vergelijkingen gemaakt met de zogeheten Culturele Revolutie (1966) waarbij 17 miljoen studenten en intellectuelen naar het arme platteland werden gestuurd, vaak voorgoed. In Xi’s versie gaan enkele duizenden die na een maand naar huis mogen.