Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Blanke Amerikanen bekennen strafbare feiten via #CrimingWhileWhite

Er wordt hier geprotesteerd tegen de beslissing om de politieagent die verantwoordelijk was voor de dood van Eric Garner vrij te spreken.
Er wordt hier geprotesteerd tegen de beslissing om de politieagent die verantwoordelijk was voor de dood van Eric Garner vrij te spreken. Foto: EPA/ Michael Nagle

Duizenden blanke Amerikanen stuurden de afgelopen uren tweets de wereld in met #CrimingWhileWhite. Ze protesteren zo tegen de vrijspraak van een politieagent die een ongewapende afro- Amerikaanse tegen de grond duwde en uiteindelijk wurgde. Op Twitter wordt nu massaal schuld bekend van crimineel gedrag dat nooit bestraft is.

Twitter avatar Cecilyk Cecily Kellogg At 13 I stole a car with my friends & drove it 2wks before we got busted. Only one charged was black. #CrimingWhileWhite
Twitter avatar dgmcdowell David McDowell When I was a young boy I brought a toy gun in my carry-on to the airport. Instead of shooting me, they mailed it home. #CrimingWhileWhite

Het digitale protest wordt vergeleken met de grote demonstraties die vorige week door het hele land werden gehouden. Die ontstonden vanwege de beslissing van de jury van Staten Island om de agent die Michael Brown neerschoot niet te vervolgen.

Onvrede over grote verschillen tussen blank en zwart

Veel bekentenissen van de #CrimingWhileWhite-twitteraars lijken op zijn minst wat overdreven. Ze laten alleen wel zien dat er ook bij blanke Amerikanen inmiddels onvrede bestaat. Ze spreken zich uit over de verschillen die er zijn als het gaat om de behandeling van zwarte en blanke Amerikanen in het rechtssysteem.

Het ironische is wel dat de verzameling tweets precies hét grote verschil laat zien, merkt de komiek Chris Rock op. Blanke Amerikanen zijn duidelijk niet bang om vervolgd te worden:

Twitter avatar ozchrisrock Chris Rock BREAKING NEWS: Police are upset about the #CrimingWhileWhite trend on social media, but they’ve decided to let everyone off with a warning.

Nog altijd denkt de meerderheid van de blanke Amerikanen dat er geen sprake is van een probleem, zij hebben juist het idee dat de vooroordelen tegen blanken groter zijn. Dat stelt The Washington Post. Zo zei 37 procent van de blanken dat de gebeurtenissen rondom Michael Brown belangrijke vragen over verschillen tussen blank en zwart opriep, terwijl maar liefst 80 procent van de zwarte Amerikanen dit vond.

Ook trending: #AliveWhileBlack

Op Twitter is op dit moment ook #AliveWhileBlack trending: zwarte Amerikanen laten in tweets zien met welke vooroordelen en nare gebeurtenissen zij in hun leven te maken hebben vanwege hun huidskleur. De reeks ervaringen geeft een beeld van veel aanhoudingen, je constant verdacht voelen en te horen krijgen dat jij best wel óke bent, ondanks je huidskleur.

Twitter avatar Russian_Starr Terrell J. Starr I was stopped 29 times by cops in E. Europe during my 18 months as a Fulbright Scholar. Police racism is a world issue. #alivewhileblack
Twitter avatar AkilahObviously Akilah Hughes Went to police station to report that a white man had sexually assaulted me. Was lectured about how I could ruin his life. #AliveWhileBlack

Ook in Nederland is er discussie

Wie de documentaire Zwart als roet van Sunny Bergman deze week heeft gezien, denkt al vrij snel aan haar experiment met de fiets: drie Nederlandse jongens - een witte, een Surinaamse en een Marokkaanse - breken afzonderlijk van elkaar een fietsslot open in het Amsterdamse Vondelpark.

Wat vervolgens gebeurt werd de afgelopen week door veel mensen schokkend genoemd: bij de Surinaamse en Marokkaanse Nederlander wordt binnen no time door omstanders de politie gebeld, terwijl de blanke Nederlander gewoon zijn gang kan gaan. Op een gegeven moment wordt hij zelfs geholpen.

Twitter avatar Venema Nienke Venema Ik ben blij met #ZwartAlsRoet maar wat Sunny daarin zegt, roepen heel veel (gekleurde) mensen al heel lang. Zij kregen niet zelfde podium